Savuttomuuden asialla
Savuton ja nikotiiniton Suomi on yhteisten ponnistelujen ansiosta mahdollinen. Millaista on savuttomuuden edistäminen käytännössä? Tutustu Savuton Suomi 2030 -verkoston jäsenten ja asiantuntijoiden työhön ja ajatuksiin.
”Sähkösavukkeiden välittäminen on lisääntynyt nuorten keskuudessa”
Alaikäiset hankkivat melkein kaikki nikotiinituotteet välittämisen kautta, sillä myyntipisteissä ikärajavalvonta toimii pääsääntöisesti hyvin. Somekanavilla on merkittävä rooli tuotteiden välittämisessä, ja myös nikotiiniteollisuus hyödyntää somea piilomainontaan, kertoo Katri Saarela, nikotiinittomuuden asiantuntija EHYT ry:stä.
”Sähkösavuke on nuorille identiteetin väline”
Kirjavia värejä, karkkimakuja ja höyryllä temppuilua – tutkija Anu Linnansaaren mukaan sähkösavukkeen käyttö liittyy nuorilla vahvasti identiteetin rakentamiseen. Sosiaalinen media on ”vapen” käytön areena ja merkittävä osa nuorten elämää.
”Puheeksiotto ei yksin riitä – nikotiinin käytön lopettamista on tuettava”
Jos savuton Suomi halutaan saavuttaa, nikotiinista vieroitukseen on panostettava hyvinvointialueilla. Terveydenhuollon kapeat resurssit ovat haaste, mutta toimivat alueelliset rakenteet helpottavat tilannetta, uskoo Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen toiminnanjohtaja Kari Hyvärinen.
”Tutkimus edistää nikotiinittoman Suomen saavuttamista”
Tieteellinen tutkimus auttaa näkemään, millaisia toimia savuttomuuden ja nikotiinittomuuden edistämiseksi kannattaa tehdä, uskoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen erityisasiantuntija Hanna Ollila.
”Luusto kiittää savuttomuudesta – vaikka kaikki eivät sitä tiedä”
Luusto on paljon muutakin kuin kova, valkoinen ranka lihastemme ympärillä. Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm kertoo, että tupakka- ja nikotiinituotteet vaikuttavat luustoon usean reitin kautta ja aiheuttavat osteoporoosia eli luukatoa.
”Savuton Suomi on yhteisen tahdon tulos”
Savuttomaan ja nikotiinittomaan Suomeen päästään, kun keskeiset esteet tunnistetaan ja niitä ratkotaan tutkitun tiedon pohjalta. Se on [...]
”Kouluissa ja neuvoloissa tarvitaan suoraa puhetta nikotiinituotteista”
Nikotiinittomuuden edistämiselle on valtavat mahdollisuudet, kun lapsiperheet kohdataan säännöllisesti joka vuosi, kertoo Hämeenlinnan neuvola- [...]
”Nuorten tupakoinnin väheneminen on monen lakimuutoksen ja aktiivisen toiminnan summa”
Nuorten tupakointi on vähentynyt huimasti kahden viime vuosikymmenen aikana. Professori Arja Rimpelän mukaan hyvä kehitys on seurausta Suomen [...]
”Savuttoman Suomen saavuttamiseen tarvitaan myös asenteisiin vaikuttamista”
Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto uskoo sykähdyttäviin kampanjoihin silloinkin, kun ne herättävät kritiikkiä. Eläkkeelle jäävä Laivisto on keskittynyt urallaan erityisesti nuorten savuttomuuden edistämiseen.