fbpx

Nuuska

Nuuska on nikotiiniriippuvuutta aiheuttava, terveydelle haitallinen tupakkatuote, joka sisältää syöpävaarallisia aineita. Suomessa käytettävä nuuska on pääasiassa ruotsalaistyyppistä nuuskaa, jota käytetään suussa, ikenen ja ylähuulen välissä joko annospussissa tai irtonuuskana.  

Nuuska valmistetaan jauhetusta tupakasta, johon on lisätty muun muassa vettä, suolaa, makuaineita sekä erilaisia säilöntäaineita ja kosteuttajia. Nuuska sisältää lisäksi tupakalle ominaisia nitrosamiineja, PAH-yhdisteitä, raskasmetalleja ja viljelyssä käytettävien torjunta-aineiden jäämiä.  

Yhdessä grammassa nuuskaa on yleisimmin 7–8 mg nikotiinia, mutta vahvimmissa nuuskissa nikotiinimäärä voi olla moninkertainen.  Nuuskan käyttäjä saa keskimäärin suuremman annoksen nikotiinia kuin tupakoiva. Nuuska ei ole tehokas keino tupakoinnin lopettamiseen. Nuuskan korkea nikotiinipitoisuus voi pikemminkin voimistaa nikotiiniriippuvuutta ja vaikeuttaa tupakasta irti pääsyä.  

Nuuskan myynti on kielletty Ruotsia lukuun ottamatta kaikissa muissa Euroopan unionin jäsenmaissa. Suomeen saa kuitenkin tuoda nuuskaa omaan käyttöön rajoitetun määrän vuorokaudessa.  

Terveyshaitat 

Nuuskaa pidetään suussa pitkiä aikoja, jolloin haitallisia aineita imeytyy sekä suoraan suun limakalvojen läpi että syljen mukana nieltynä. Nuuskan käyttö saattaa lisätä ennenaikaista kuolleisuutta.  

Nuuskan käyttö on haitallista suunterveydelle. Tavallisin nuuskan aiheuttama terveyshaitta onkin nuuskaleesio eli suun paikallinen limakalvovaurio. Limakalvovaurio paranee useimmiten, kun nuuskaamisen lopettaa. Vakavat ja pitkälle edenneet limakalvovauriot voivat olla syövän esiasteita. 

Nuuskan käyttö on haitallista sydämelle ja valtimoverisuonille. Se myös nostaa kuolemanriskiä sydäninfarktin tai sydänkohtauksen jälkeen.  

Nuuskaaminen näyttää lisäävän suuontelon-, nielun-, ruokatorven ja maha-, ja peräsuolen syövän riskiä ja joissain tutkimuksissa myös haimasyövän riskiä. Nuuskan käyttö näyttää myös lisäävän syöpädiagnoosin jälkeistä kuolleisuutta, erityisesti eturauhassyövässä, joka on miesten yleisin syöpä. 

Runsas nuuskan käyttö lisää myös kakkostyypin diabeteksen riskiä, sillä nikotiini vähentää insuliiniherkkyyttä. Nuuskaaminen näyttää altistavan painonnousulle ja lihavuudelle. Nuuskaajilla on kohonnut riski metabolisen oireyhtymän syntymiseen.  

Nuuskan käyttö raskauden aikana lisää riskiä ennenaikaiseen synnytykseen, lapsen pienipainoisuuteen ja kuolleena syntymiseen. Nuuskalle raskauden aikana altistuneilla lapsilla on myös havaittu jo 5–6-vuotiaana korkeampi verenpaine kuin muilla samanikäisillä. 

Tutustu myös:

Duodecim Käypä hoito -suositus: Tupakka- ja nikotiiniriippuvuuden ehkäisy ja hoito
EHYT: Nuuska
Suomen ASH: Nuuska
Suomen ASH: Nuuska ja nuoret
Syöpäjärjestöt, Fressis: Nuuska
THL: Nuuska