fbpx

Savukkeet

Savuke on maailmanlaajuisesti käytetyin tupakkatuote. Joka vuosi maailmassa valmistetaan kuusi biljoonaa savuketta. Noin joka toinen tupakoiva kuolee tupakoinnista aiheutuviin sairauksiin, ellei lopeta tupakointia. Tupakointi tappaa maailmanlaajuisesti yli 8 miljoonaa ihmistä vuosittain.  

Tupakansavu sisältää yli 4000 yhdistettä, joista noin 70 on syöpää aiheuttavia.  Savukkeet sisältävät myös nikotiinia, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Tupakoinnin lopettaminen vaatiikin usein monta yritystä ja jotkut tarvitsevat myös terveydenhuollon ammattilaisen tukea.  

Suomessa tupakointi on vuosikymmenten saatossa vähentynyt merkittävästi. Silti tupakointi on yhä merkittävä syy useisiin sairauksiin ja ennenaikaiseen kuolemaan. Tupakoinnin arvioidaan aiheuttaneen Suomessa vuonna 2020 noin 4 600 kuolemaa ja noin 500 uutta työkyvyttömyyseläkejaksoa.  

Terveyshaitat 

Tupakointi vaikuttaa koko kehoon ja on yhteinen riskitekijä yleisimmille tarttumattomille taudeille. Ympäristön tupakansavulle altistuminen voi aiheuttaa lähes samoja terveyshaittoja kuin tupakointi. Merkittävimmät tupakoinnin aiheuttamat sairaudet ovat syövät sekä hengityselin- ja verenkiertoelimistön sairaudet.  
 
Tupakoinnin aiheuttamista ennenaikaisista kuolemista lähes kolmannes johtuu sydän- ja verisuonitaudeista. Sepelvaltimotaudin riski puolittuu kahdessa vuodessa tupakoinnin lopettamisesta, ja laskee tupakoimattomien tasolle kymmenessä vuodessa. Aivoverenkiertohäiriöiden riski laskee tupakoimattomien tasolle viidessä vuodessa. 

Tupakointi voi aiheuttaa syöpää lähes kaikkialla kehossa. Tupakassa olevat myrkylliset aineet voivat estää elimistön puolustusmekanismia taistelemasta syöpäsoluja vastaan. Tunnetuin tupakoinnin aiheuttama syöpätauti on keuhkosyöpä, joka on maailman yleisin syöpä. Noin 90 prosenttia keuhkosyövistä aiheutuu tupakoinnista. 

Tupakointi vaikuttaa lähes kaikkiin hengityssairauksiin, kuten astmaan, krooniseen keuhkoputkentulehdukseen, keuhkojen laajentumaan ja keuhkoahtaumatautiin. Tupakoinnin lopettaminen helpottaa hengityssairauksien oireita ja tekee sairauden hallinnasta helpompaa.  

Tupakointi lisää myös tyypin 2 diabetekseen sairastumisen riskiä. 

Raskauden aikainen tupakointi lisää sikiölle koituvia riskejä ja vaikuttaa lapsen myöhempään kasvuun ja kehitykseen.  

Ympäristöhaitat 

Tupakka on ympäristölle haitallinen tuote, sillä se aiheuttaa päästöjä, synnyttää jätettä ja kuluttaa luonnonvaroja.  

  • Tupakan vuoksi joka vuosi kaadetaan 600 miljoonaa puuta.  
  • Tupakan tuotannosta syntyy vuosittain 25 miljoonaa tonnia kiinteää jätettä.  
  • Tupakkateollisuuden vuoksi ilmakehään vapautuu vuodessa 84 miljoonaa tonnia kasvihuonekaasuja.  
  • Tupakantumppi on maailman yleisin roska, joka sisältää muovia ja myrkkyjä. Maahan heitetyistä tumpeista 40 prosenttia päätyy vesistöihin.