fbpx

Tupakkalaki


Tupakkalain tavoite on myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. 
Tupakkalaissa säädetään muun muassa seuraavista asioista:

Vähittäismyyntipakkaukset

Tupakkapakkauksissa ei 1.5.2023 alkaen saa olla tuotemerkkien logoja, pakkausten pitää olla yksivärisiä ja niissä pitää olla terveysvaroitukset kuvina ja tekstinä. Teksti- ja kuvavaroitukset peittävät askin etu- ja takapinnasta 65 prosenttia. Myös sähkösavukkeissa tulee olla terveysvaroitukset, vaikkakin erilaiset kuin tupakkapakkauksissa.

Esilläpito vähittäismyynnissä

Tupakkatuotteita ei saa pitää näkyvästi esillä vähittäismyyntipisteissä. Kielto koskee myös kuumennettavia tupakkatuotteita.

Tunnusomaisten makujen ja tuoksujen kielto

Lisä- tai makuaineita ei saa käyttää savukkeissa ja kääretupakassa sellaisina määrinä, jotka antavat tuotteelle muun kuin tupakan tuoksun tai maun. Kielto koskee myös tuotteita, joilla kuluttajat voivat itse muuttaa tupakkatuotteiden makua. Tällaisia ovat esimerkiksi makukortit. Myös höyrystettäväksi tarkoitetuissa nesteissä tunnusomaisten makujen ja tuoksujen sekä tiettyjen lisäaineiden (mm. vitamiinit ja piristeet) käyttö on kielletty.

Sähkösavukkeet rinnastetaan muihin tupakkatuotteisiin

Sähkösavukkeisiin sovelletaan samoja säädöksiä kuin muihin tupakkatuotteisiin. Esimerkiksi sekä ostajan että myyjän on oltava täysi-ikäisiä, myynti on luvanvaraista, sähkösavukkeita ei saa markkinoida, tuotteen esilläpito on kielletty vähittäismyyntipisteissä ja käyttö on kielletty samoissa paikoissa kuin tupakointikin.

Nuuskan tuontiraja on yksi kilo

Yksityishenkilö voi tuoda maahan omaa henkilökohtaista käyttöään varten enintään 1 000 g savuttomia tupakkatuotteita (nuuska, nenänuuska, purutupakka) vuorokauden aikana.

Maahantuonnin rajoitukset

Suomessa asuvan henkilön pitää olla poissa Suomesta yli 24 tuntia voidakseen tuoda tupakkatuotteita ja sähkösavukkeiden nikotiininesteitä Suomeen ETA-maiden ulkopuolelta. Säädös ei koske lentoliikennettä. Myös tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden netti- ja muu etämyynti on kiellettyä.

Parveketupakoinnin rajoittaminen

Taloyhtiöiden on mahdollista kieltää tai rajoittaa tupakointia asuntokohtaisilla parvekkeilla. Lue lisää aiheesta Suomen ASH ry:n verkkosivulta.

Autotupakointi

Autossa tupakointi tai sähkösavukkeen käyttö on kiellettyä, kun kyydissä on alle 15-vuotias lapsi.

Leikkikentät ja yleiset uimarannat

Tupakointi on kielletty leikkikentillä ja yleisillä uimarannoilla. Yleisillä uimarannoilla kielto on voimassa aina toukokuun alusta syyskuun loppuun. Tupakointikiellolla suojellaan erityisesti pieniä lapsia passiivisen tupakoinnin haitoilta. Lisäksi halutaan vähentää tupakoinnista aiheutuvaa roskaantumista ja ympäristöhaittoja.

Kohti savuttomuutta:

Vuonna 1976 hyväksyttiin laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi.

Vuonna 1977 tupakkalaki tuli voimaan 1. maaliskuuta.

Vuonna 1978 tupakoinnin mainontakielto. Samalla askeihin ilmestyivät varoitukset tupakoinnin vaarallisuudesta terveydelle.

Vuonna 1995 työpaikat tulivat lain piiriin. Tupakointi on sallittu vain, jos tupakansavu ei kulkeudu tiloihin, joissa se on kielletty. Ravintolat jäivät lain ulkopuolelle. Tupakan ostamisen ikäraja nostettiin 16:sta 18 vuoteen.

Vuonna 2007 ravintoloista tuli savuttomia (siirtymäaika v. 2009). Tupakointikoppi, jossa on erillinen ilmastointi, on mahdollista rakentaa.

Vuonna 2010 tavoitteeksi asetettiin tupakkatuotteiden käytön loppuminen Suomessa vuoteen 2040 mennessä.

Vuonna 2012 voimaan tupakkatuotteiden esilläpitokielto myyntipisteissä.

Vuonna 2016 tupakkalain kokonaisuudistus. Uudeksi tavoitteeksi tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.

Vuonna 2022 uimarannoista ja leikkikentistä savuttomia alueita.

Vuonna 2023 yhdenmukaiset tupakkapakkaukset, joissa ei saa olla esimerkiksi tuotemerkkien logoja.