fbpx

Tupakkalaki

Tupakkalain tavoite on myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.
Finlex (29.6.2016): Tupakkalaki

Tässä lyhyesti lakiin tulleet muutokset.

Vähittäismyyntipakkauksiin kuvalliset terveysvaroitukset

Tupakkapakkauksiin tulevat teksti- ja kuvavaroitukset, jotka peittävät askin etu- ja takapinnasta vähintään 65 prosenttia. Myös sähkösavukkeissa tulee olla terveysvaroitukset, vaikkakin erilaiset kuin tupakkapakkauksissa.

Tunnusomaisten makujen ja tuoksujen kielto

Lisä- tai makuaineita ei saa enää käyttää savukkeissa ja kääretupakassa sellaisina määrinä, jotka antavat tuotteelle muun kuin tupakan tuoksun tai maun. Mentoli kielletään siirtymäajan jälkeen vuonna 2020. Myös höyrystettäväksi tarkoitetuissa nesteissä kielletään tunnusomaisten makujen ja tuoksujen sekä tiettyjen lisäaineiden (mm. vitamiinit ja piristeet) käyttö.

Sähkösavukkeet rinnastetaan muihin tupakkatuotteisiin

Sähkösavukkeisiin sovelletaan samoja säädöksiä kuin muihin tupakkatuotteisiin. Esimerkiksi sekä ostajan että myyjän on oltava täysi-ikäisiä, myynti on luvanvaraista, sähkösavukkeita ei saa markkinoida, tuotteen esilläpito on kielletty vähittäismyyntipisteissä ja käyttö on kielletty samoissa paikoissa kuin tupakointikin.

Nuuskan tuontiraja on yksi kilo

Yksityishenkilö voi tuoda maahan omaa henkilökohtaista käyttöään varten enintään 1 000 g savuttomia tupakkatuotteita (nuuska, nenänuuska, purutupakka) vuorokauden aikana.

Maahantuonnin rajoitukset

Suomessa asuvan henkilön pitää olla poissa Suomesta yli 24 tuntia voidakseen tuoda tupakkatuotteita ja sähkösavukkeiden nikotiininesteitä Suomeen ETA-maiden ulkopuolelta. Säädös ei koske lentoliikennettä. Myös tupakkatuotteiden ja sähkösavukkeiden netti- ja muu etämyynti on kiellettyä.

Parveketupakoinnin rajoittaminen

Taloyhtiöiden on mahdollista tietyin edellytyksin kieltää tai rajoittaa tupakointia asuntokohtaisilla parvekkeilla.

Autotupakointi

Autossa tupakointi on kiellettyä, kun kyydissä on alle 15-vuotias lapsi.

Mikä on tupakkalain suurin saavutus?

Tupakkalain synty ja uudistaminen ovat vaatineet kymmenien terveyden edistämiseen keskittyvien henkilöiden työpanoksen. Matkalla on ollut lukuisia haasteita ja toisaalta suuria onnistumisia, eikä työtä ole vielä saatu päätökseen – lue tupakkapolitiikkaan vaikuttaneiden henkilöiden haastattelut.

Matti Rimpelä: ”Nyt pitää satsata tupakasta vieroitukseen ja terveysvalistukseen”
Liisa Elovainio: ”On hienoa huomata, että tehdystä työstä on hyötyä”
Pekka Puska: ”Suomen tupakkalaki on menestystarina”
Erkki Aurejärvi: ”Tupakkalaki on vähentänyt sairauksia, kuolemia ja kustannuksia”
Mervi Hara: ”Tupakkapolitiikka on pienten askelten politiikkaa”
Meri Paavola: ”Tupakoinnin lopettamisen tuki on tupakkapolitiikan heikoin lenkki”
Mitä nyt? 5 x katse tulevaan

Kohti savuttomuutta

Vuonna 1976 hyväksyttiin laki toimenpiteistä tupakoinnin vähentämiseksi.

Vuonna 1977 tupakkalaki tuli voimaan 1. maaliskuuta.

Vuonna 1978 tupakoinnin mainontakielto. Samalla askeihin ilmestyivät varoitukset tupakoinnin vaarallisuudesta terveydelle.

Vuonna 1995 työpaikat tulivat lain piiriin. Tupakointi on sallittu vain, jos tupakansavu ei kulkeudu tiloihin, joissa se on kielletty. Ravintolat jäivät lain ulkopuolelle. Tupakan ostamisen ikäraja nostettiin 16:sta 18 vuoteen.

Vuonna 2007 ravintoloista tuli savuttomia (siirtymäaika v. 2009). Tupakointikoppi, jossa on erillinen ilmastointi, on mahdollista rakentaa.

Vuonna 2010 tavoitteeksi asetettiin tupakkatuotteiden käytön loppuminen Suomessa vuoteen 2040 mennessä.

Vuonna 2012 voimaan tupakkatuotteiden esilläpitokielto myyntipisteissä.

Vuonna 2016 tupakkalain kokonaisuudistus. Uudeksi tavoitteeksi tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.

Lisää tietoa

Finlex (29.6.2016): Tupakkalaki 549/2016
Suomen ASH: Tupakkalaki