fbpx

Nikotiinipussit

Markkinoille on tullut viime vuosina nikotiinipusseja. Ne ovat nuuskan tavoin suussa käytettäviä annospusseja, mutta eivät sisällä tupakkaa. Puhekielessä nikotiinipusseista voidaan käyttää myös esimerkiksi nimitystä nikotiininuuska. 

Nikotiinipussit sisältävät muun muassa nikotiinia, erilaisia makuaineita, selluloosakuitua, suolaa, vettä, lisäaineita, makeutusaineita ja stabilointiaineita. Nikotiini imeytyy suun limakalvolta verenkiertoon. Nikotiinipussit voivat sisältää nikotiinia jopa nuuskaa enemmän.  

Nikotiinipussit eroavat nikotiinikorvaushoitona myytävistä annospusseista siten, etteivät ne käy läpi lääkelain edellyttämää myyntilupaprosessia. 

Nikotiinipussit houkuttelevat lapsia ja nuoria. Pohjoismaiden tilastojen mukaan nikotiinipussien käyttö on lisääntynyt huomattavasti 15–30-vuotiaiden keskuudessa viime vuosina.  

Terveyshaitat 

Nikotiinipussien käytön vaikutuksista terveyteen on hyvin vähän tutkimusta, sillä tuotteet ovat olleet markkinoilla vasta vähän aikaa. Nikotiinin haitoista on kuitenkin tietoa.  

Nikotiini on stimuloiva, piristävä aine, johon kehittyy vahva riippuvuus. Jo pieninä annoksina nikotiini voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, vapinaa ja sydämen rytmihäiriöitä.   

Nikotiini kuormittaa sydäntä, nostaa sykettä ja altistaa todennäköisesti rytmihäiriöille. Lisäksi nikotiini häiritsee myös sokeriaineenvaihduntaa, vähentää insuliiniherkkyyttä ja altistaa kakkostyypin diabetekselle. On viitteitä myös siitä, että nikotiini edesauttaisi solujen muuttumista syöpäsoluiksi, lisäisi syöpäsolujen jakaantumista ja pitäisi yllä syöpäkudoksen kehittymistä.  

Nuorena nikotiinille altistuminen aiheuttaa pysyviä muutoksia aivojen rakenteessa ja toiminnassa. Muutokset saavat aikaan pitkäkestoista tarkkaavaisuuden vajetta sekä altistavat nikotiiniriippuvuudelle, ahdistus- ja masennusoireille ja muiden päihteiden käytölle. 

Vauvoille ja pikkulapsille nikotiinipussit aiheuttavat helposti hengenvaaran, jos he pääsevät niihin vahingossa käsiksi. Myös odottavien äitien nikotiinipussien käyttö vaikuttaa haitallisesti lapsen kasvuun ja kehitykseen sikiövaiheessa.