Savuttomuuden asialla
Savuton ja nikotiiniton Suomi on yhteisten ponnistelujen ansiosta mahdollinen. Millaista on savuttomuuden edistäminen käytännössä? Tutustu Savuton Suomi 2030 -verkoston jäsenten ja asiantuntijoiden työhön ja ajatuksiin.
”Sähkösavukkeiden välittäminen on lisääntynyt nuorten keskuudessa”
Alaikäiset hankkivat melkein kaikki nikotiinituotteet välittämisen kautta, sillä myyntipisteissä ikärajavalvonta toimii pääsääntöisesti hyvin. Somekanavilla on merkittävä rooli tuotteiden välittämisessä, ja myös nikotiiniteollisuus hyödyntää somea piilomainontaan, kertoo Katri Saarela, nikotiinittomuuden asiantuntija EHYT ry:stä.
”Sähkösavuke on nuorille identiteetin väline”
Kirjavia värejä, karkkimakuja ja höyryllä temppuilua – tutkija Anu Linnansaaren mukaan sähkösavukkeen käyttö liittyy nuorilla vahvasti identiteetin rakentamiseen. Sosiaalinen media on ”vapen” käytön areena ja merkittävä osa nuorten elämää.
”Puheeksiotto ei yksin riitä – nikotiinin käytön lopettamista on tuettava”
Jos savuton Suomi halutaan saavuttaa, nikotiinista vieroitukseen on panostettava hyvinvointialueilla. Terveydenhuollon kapeat resurssit ovat haaste, mutta toimivat alueelliset rakenteet helpottavat tilannetta, uskoo Pohjois-Karjalan kansanterveyden keskuksen toiminnanjohtaja Kari Hyvärinen.