Savuttomuuden asialla
Savuton ja nikotiiniton Suomi on yhteisten ponnistelujen ansiosta mahdollinen. Millaista on savuttomuuden edistäminen käytännössä? Tutustu Savuton Suomi 2030 -verkoston asiantuntijoiden työhön ja ajatuksiin.
”Uusien nikotiinituotteiden haitat paljastuvat kantapään kautta”
Markkinoille on tulossa uusia nikotiinituotteita, joiden haittoja emme varmasti tiedä ennen kuin niitä alkaa ilmaantua, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila.
”Armeijassa nuuska on kuin lohturuoka”
Moni varusmies pitää armeijaa paikkana, jossa nuuskaa tarvitaan siinä, missä energiajuomia tai lohturuokaa, kertoo Anelma Lammi Filha ry:stä.
”Savuttomuus on tärkeää erityisesti hengityssairaille”
Paula Hellemaa Allergia-, Iho- ja Astmaliitosta korostaa, että herkimmin tupakansavuun reagoivat allergioista ja astmasta kärsivät. Moni heistä joutuu yhä altistumaan savulle tahtomattaan.
”Nyt pitää panostaa vieroitukseen”
Duodecimin pääsihteeri Matti Rautalahti uskoo Savuton Suomi -verkoston yhteisvoimaan. Tupakkavieroitukseen liittyvissä asenteissa on hänen mukaansa eniten tehtävää.
”Tupakoijat, vaatikaa vieroituspalveluita”
Filha ry:n erityisasiantuntija Patrick Sandström toivoo, että tupakkavieroitusta olisi saatavilla enemmän, tasapuolisemmin ja oikeissa paikoissa.
”Nuuskateollisuus sumuttaa nuoria”
Nuoret nuuskaavat aiempaa enemmän, ja nuuskateollisuus markkinoi tuotettaan ovelin keinoin. Hanne Munter Ehyt ry:stä kertoo, miten nuorten nuuskan käyttöä kannattaa lähestyä.
”Tupakointi ei ole vain yksilön oma asia”
Tupakkayhtiöt kehittävät länsimaiden markkinoille niin sanottuja vähemmän haitallisia tuotteita, mutta markkinoivat samalla tupakkaa kehitysmaihin, kertoo THL:n asiantuntija Otto Ruokolainen.