fbpx

”Uusien nikotiinituotteiden haitat paljastuvat kantapään kautta”

SAVUTTOMUUDEN ASIALLA 29.10.2019

Markkinoille on tulossa uusia nikotiinituotteita, joiden haittoja emme varmasti tiedä ennen kuin niitä alkaa ilmaantua, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Eeva Ollila. Uudet tuotteet vetoavat myös tupakoimattomiin nuoriin – eikä tupakkateollisuus pane sitä pahakseen.

Jos tupakkalain tavoite toteutuu, Suomi on savuton ja nikotiiniton vuonna 2030. Isoin haaste saattavat olla uudet nikotiinituotteet, kuten nuuska ja sähkösavuke, Eeva Ollila uskoo. Ollila on Syöpäjärjestöjen ylilääkäri ja Savuton Suomi 2030 -verkoston tieteellisen neuvottelukunnan jäsen.

Ollilan mukaan etenkin sähkösavukkeet kohdistetaan retorisesti tupakointia lopettaville, mutta todellisuudessa niillä tavoitellaan uusia asiakkaita nuorista, jotka eivät vielä käytä nikotiinia.

Uusi tuote on aina uusi mahdollisuus tupakkateollisuudelle.

”Aina kun markkinoille tulee uusi nikotiinituote, tupakkateollisuudelle avautuu uusi mahdollisuus koukuttaa lisää ihmisiä. Nikotiinituotteita käytetään myös rinnakkain, ja käyttäjät vaihtavat tuotteesta toiseen. Nikotiiniriippuvuus pysyy yllä.”

Mahdollisuudet valvoa ovat rajalliset

Ollilan mielestä sähkösavukkeita koskeva lainsäädäntö on Suomessa periaatteessa hyvä. Sähkösavukkeita kohdellaan tupakkalaissa samalla tavalla kuin perinteisiä savukkeita, ja makunesteiden myynti on kielletty.

”Nimenomaan nuoret käyttävät sähkösavuketta makujen vuoksi. Makunesteet tekevät nikotiinin hengittämisen helpommaksi ja ovat siksi erityisen merkittäviä niille, jotka eivät koskaan ole tupakoineet.”

Sähkösavukkeiden tuotekirjoa on kuitenkin hankalaa kontrolloida.

”Valvonnan resurssit ovat samat kuin aikana, jolloin valvottavana oli pelkästään tupakka.”

Ollila selvittää, että sähkösavukkeiden maahantuojien on tehtävä ilmoitus Valviralle puoli vuotta ennen kuin uusi tuote saatetaan Suomen markkinoille. Ilmoituksessa on oltava tieto tuotteen turvallisuudesta, mutta tuotteiden määrä on niin valtava, etteivät viranomaiset ehdi käydä niitä läpi.

Lisäksi turvallisuustietoja sähkösavukkeiden makuaineiden kuumennuksesta ja keuhkoihin hengittämisestä ei juuri ole olemassa. Suomessa makuaineita ei saa myydä sähkösavukkeissa käytettäviksi, mutta niitä kaupataan sähkösavukeliikkeissä ”elintarvikekäyttöön”. Tällaisessa tapauksessa ei tiedetä, kenelle vastuu tuotteen turvallisuudesta kuuluu. Lue lisää aiheesta Eeva Ollilan artikkelista

Haitat paljastuvat, kun vahinko on tapahtunut

Uusien nikotiinituotteiden pitkäaikaisen käytön haitoista ei vielä ole ehtinyt kertyä epidemiologista näyttöä. Tällaisessa tilanteessa tuotteita myyvän teollisuuden on helppo antaa ymmärtää, ettei haittoja ole lainkaan. Sähkösavukkeista on puhuttu tupakkaa vähemmän haitallisena vaihtoehtona – jopa kansanterveyden etuna.

Todellisuudessa käynnissä on useiden vuosien tai vuosikymmenien mittainen ihmiskoe. Esimerkiksi The Lancet -lehdessä todetaan, että näyttö sähkösavukkeiden perinteisiä savukkeita pienemmistä haitoista on heikolla pohjalla, samoin kuin näyttö niiden käyttämisestä tupakoinnin lopettamisessa.

Käynnissä on vuosien tai vuosikymmenien mittainen ihmiskoe.

”Näyttöä haitoista ei kerry ennen kuin tuotetta on käytetty pitkään. Ja koska haittatietoa ei ole, uuden tuotteen markkinat avautuvat.”

Ollila ottaa esimerkiksi Yhdysvallat, jossa sähkösavukkeen käyttäjiä on viime kuukausina sairastunut ja kuollut keuhko-oireisiin. Ollilan mukaan joka viides nuori Yhdysvalloissa käyttää sähkösavuketta. Tilanne on siis se, että haittojen syytä etsitään vasta siinä vaiheessa, kun suuri määrä ihmisiä jo on nikotiinikoukussa.

”Tuotetta, joka jo on markkinoilla, on hankala ottaa sieltä pois, vaikka haittoja sitten ilmeneekin.”

Haittojen vähentäminen on tupakkateollisuuden ratsu

Ollila myöntää, että tupakoivan on helppo omaksua tupakkateollisuuden argumentti siitä, että sähkösavukkeet olisivat tupakkaa ”vähemmän haitallinen” vaihtoehto. Tilanne on kuitenkin mutkikkaampi, sillä sähkösavuketta alkavat käyttää myös tupakoimattomat nuoret. Toisaalta sähkösavuketta käytetään usein yhdessä perinteisten savukkeiden kanssa.

”Sähkösavukkeen ja tupakan yhteiskäyttö on erityisen haitallista.”

Ollila kertoo törmäävänsä usein uskomukseen, ettei sähkösavuke ole nikotiinipurukumia vaarallisempi tuote tupakoinnin lopettamisessa. Lääkelain valvomilla nikotiinikorvaushoitotuotteilla ja sähkösavukkeilla on kuitenkin eronsa.

”Ihmiset eivät aina ymmärrä, miten herkkä elin keuhkot ovat. On eri asia vetää erilaisia aineita henkeen, kuin esimerkiksi pureskella nikotiinipurukumia. Sähkösavukkeessa on lisäksi muitakin haitallisia aineita kuin nikotiini.”