WHO palkitsi sosiaali- ja terveysministeriön tupakoinnin vastaisesta työstä

Maailman terveysjärjestö WHO on myöntänyt Suomen sosiaali- ja terveysministeriölle Maailman tupakattoman päivän palkinnon.

WHO palkitsee vuosittain Maailman tupakattomana päivänä henkilöitä ja organisaatioita tupakoinnin torjunnasta. Tunnustukset annetaan kuuden eri alueen edustajille.

Sosiaali- ja terveysministeriö on yksi Euroopan alueen palkituista. Palkinnon perusteena on sosiaali- ja terveysministeriön pitkäjänteinen sitoutuminen tupakan vastaiseen työhön ja esimerkilliset toimet suojella erityisesti nuoria tupakalta.

WHO:n mukaan Suomi on yksi tupakkapolitiikan johtavista maista Euroopassa. Myös maailmanlaajuisesti Suomi on sosiaali- ja terveysministeriön johdolla ollut edelläkävijä toteuttaessaan onnistuneita tupakkapoliittisia toimia. Vuodesta 2016 lähtien Suomen tupakkalain tavoitteena on ollut tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.

”Työtä savuttomuuden ja nikotiinittoman Suomen eteen tekee viranomaisten lisäksi moni järjestö ja iso joukko osaavia ja tavoitteeseen sitoutuneita ihmisiä eri puolilla Suomea. Tässä yhteydessä on ilo kiittää heitä kaikkia tehdystä työstä, josta nyt on saatu Suomelle kansainvälistä tunnustusta”, perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru kiittää sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa.

Suomi on onnistunut suojelemaan nuoria

WHO on myös tyytyväinen Suomen esimerkillisiin toimiin, jotka ovat vähentäneet sähkösavukkeiden vetovoimaisuutta erityisesti nuorten keskuudessa. Suomi on säännellyt sähkötupakkaa tiukasti ja kieltänyt tunnusomaiset maut sähkösavukkeissa käytetyistä nesteistä.

Maailman tupakatonta päivää vietetään WHO:n johdolla 31. toukokuuta.

 

Lähteet
STM (29.5.2020): Maailman terveysjärjestö palkitsi sosiaali- ja terveysministeriön tupakanvastaisesta työstä
WHO (22.5.2020): World No Tobacco Day 2020 awards – the winners