Maailman tupakaton päivä: teemana nuorten suojelu

Maailman tupakatonta päivää vietetään 31.5. Teemana on tänä vuonna nuorten suojelu tupakkayhtiöiden markkinoinnilta ja tupakoinnin aloittamiselta. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tupakointi tappaa maailmanlaajuisesti 8 miljoonaa ihmistä joka vuosi.

Maailman tupakattomana päivänä WHO kannustaa nuorten parissa toimivia ja muun muassa somevaikuttajia, jotta he jakaisivat tietoa tupakkateollisuuden valheellisista väittämistä. Tarkoituksena on innostaa  nuoret itse mukaan murtamaan tupakkamyyttejä.

Tupakkateollisuus haluaa nuorista asiakkaita

WHO:n mukaan tupakkateollisuus pyrkii samaan nuorista uusia asiakkaita. Keinoja ovat esimerkiksi nuoriin vetoa tuotesuunnittelu ja maut, joita käytetään mm. sähkösavukkeessa. Lisäksi tupakkateollisuus markkinoi tuotteitaan muun muassa somevaikuttajien avulla, tuotesijoittelulla elokuvissa ja jakamalla ilmaisia näytteitä suosituissa nuorten tapahtumissa.

Maailman tupakattoman päivän kampanja paljastaa myyttejä ja tupakkateollisuuden taktiikoita. Se tarjoaa nuorille tietoa tupakkateollisuuden manipulointikeinoista ja välineitä vastustaa niitä. Tämä on WHO:n mukaan erityisen tärkeää juuri nyt, sillä tutkimusten mukaan tupakointi lisää riskiä koronaviruksen vakavaan muotoon.

Kuva: WHO

 

Lähde
WHO: World No Tobacco Day 2020