Mentolisavukkeiden myyntikielto suojelee nuoria

Mentolisavukkeita ei saa enää myydä tai muutoin luovuttaa kuluttajalle 20.5.2020 alkaen. Kielto perustuu EU:n tupakkatuotedirektiiviin. 

Kaikki muut maut, paitsi mentoli, ovat olleet savukkeissa ja kääretupakassa kiellettyjä jo vuodesta 2016 alkaen. Mentolin osalta EU:ssa myönnettiin siirtymäaikaa 19.5.2020 asti.

Tupakkalaki kieltää tunnusomaisten tuoksujen ja makujen käytön myös nikotiininesteissä sekä höyrystettäviksi tarkoitetuissa nikotiinittomissa nesteissä. Tunnusomaisella tuoksulla tai maulla tarkoitetaan muuta kuin tupakan tuoksua tai makua.

Suomen ASH:n toiminnanjohtajan Mervi Haran mukaan makuaineiden kiellolla halutaan suojella erityisesti nuoria, sillä makuaineet tekevät tupakoinnin aloittamisesta houkuttelevampaa.

”Mentolia ei tule kohdella eri tavalla kuin muita tunnusomaisia makuja”, Hara toteaa ASH:n uutisessa.

Mentolitupakka Suomessa suosittua

Suomessa mentolitupakka on ollut suosittua. Euroopan komission julkaisema raportti vuodelta 2013 kertoo, että mentolisavukkeiden myyntiosuus oli Suomessa 20,42 prosenttia vuosien 2000−2010 aikana. EU:ssa vastaava osuus on ollut noin 4 prosenttia.

Raportin mukaan mentolisavukkeiden myynti kuitenkin kasvoi 2000-luvun ensimmäisellä vuosikymmenellä monessa EU-maassa: Suomessa, Sloveniassa, Virossa, Tšekissä, Isossa-Britanniassa, Liettuassa, Slovakiassa ja Puolassa.

 

Lähde
Suomen ASH (11.5.2020): Mentolisavukkeiden myynti loppuu