Tupakoinnin lopettaminen pienentää koronariskiä

Savuton Suomi 2030 -verkosto on mukana kampanjassa, joka kannustaa tupakoinnin lopettamiseen.  Savuttomuus on koronapandemian aikana erityisen tärkeää. Tupakoinnin lopettaminen pienentää taudin riskejä ja parantaa vastustuskykyä. 

Kansanterveysjärjestö Suomen ASH:n puheenjohtaja, professori Pekka Puska toivoo, että tupakasta vieroituksen tuki olisi saatavilla myös koronapandemian aikana esimerkiksi etäyhteyksillä.

Suomen ASH koordinoi parhaillaan sosiaalisessa mediassa kampanjaa tupakoinnin lopettamisen puolesta. Mukana ovat Filha ry, Hengitysliitto, Savuton Suomi 2030 -verkosto, ja Sydänliitto. Uutisoimme aiheesta sosiaalisessa mediassa asiasanalla #koronajatupakka.

Vieroituksen tukea tarvitaan myös korona-aikana

Maailman terveysjärjestö WHO on todennut, että tupakoidessa käsiä viedään lähelle kasvoja ja huulia, jolloin riski viruksen tarttumiseen lisääntyy. WHO:n mukaan tupakoivilla saattaa olla keuhkoahtaumatauti tai heikentynyt keuhkokapasiteetti, mikä lisää todennäköisyyttä koronaviruksen vakavaan muotoon.

Pekka Puskan mukaan olisikin tärkeää, että terveydenhuollon ammattilaiset, järjestöt ja apteekit jaksaisivat myös kehottaa tupakoinnin lopettamiseen erityisesti nyt.

”Tilanne on nyt haastava, sillä terveydenhuolto on kuormittunut. Toivottavasti tupakasta vieroituksen tuki voidaan silti pitää saatavilla myös koronaviruspandemian aikana esimerkiksi puhelimitse tai verkkopalveluiden avulla. Tupakointi on merkittävä riskitekijä koronaviruksessa. Koronavirus iskee keuhkoihin, joiden puolustusmekanismia tupakointi heikentää entisestään”, Pekka Puska tähdentää.

Moni haluaa nyt lopettaa

Puskan mukaan koronapandemia voi motivoida tupakoinnin lopettamiseen – varsinkin kun tupakointi lisää taudin riskejä. Tupakoinnin lopettamisen jälkeen tupakansavun haitallisten kemikaalien vaikutus jää heti pois ja keuhkojen toiminta alkaa palautua.

Puska jatkaa, että moni haluaa varmasti nyt aiempaa enemmän lopettaa tupakoinnin ja että heidän haluaan savuttomaan elämään pitäisi tukea.

Tukea ja neuvontaa tupakoinnin lopettamiseen tarjoaa netissä ja puhelimitse Hengitysliiton Stumppi.fi -palvelu.

Parveketupakoinnin haitat valokeilassa

Professori Puskan mukaan koronavirus ja siitä johtuvat kotikaranteenit korostavat myös parveketupakoinnin haittoja.

”Järjestömme saa nyt paljon yhteydenottoja henkilöiltä, jotka karanteenien vuoksi viettävät aikaa kotonaan. Kenenkään ei pitäisi joutua hengittämään tupakansavua kotonaan vasten tahtoaan ja altistumaan vakaville terveyshaitoille. Olisi tärkeää, että nyt muistettaisiin lähellä elävät myös tässä asiassa”, Puska korostaa.

Lue myös
Suomen ASH: Tupakointi ja koronavirus
Stumppi.fi

 

Lähteet
Suomen ASH (1.4.2020): Tupakoinnin lopettaminen vähentää koronariskiä
WHO (27.5.2020): Coronavirus disease (COVID-19): Tobacco