Nuuskasta saatavat verotulot eivät kattaisi kustannuksia

Suomen ASH ry:n puheenjohtaja Pekka Puskan mukaan nuuskan myynnin laillistaminen lisäisi voimakkaasti käyttöä ja terveyshaittoja. Nuuskasta saatavat verotulot eivät Puskan mukaan kattaisi terveyshaittojen aiheuttamia kustannuksia.

– Jos nuuskan myynti laillistettaisiin, se eittämättä lisäisi nuuskan käyttöä. Suurimmat terveyshaitat tulisivat näillä näkymin ammattiin opiskeleville nuorille. Lisäksi esimerkiksi marginaalisena pysynyt naisten nuuskaaminen voisi voimakkaan markkinoinnin seurauksena moninkertaistua, sanoo professori Pekka Puska Suomen ASH:n tiedotteessa.

Puskan mukaan nuuskan myynnin laillistaminen olisi vääränlainen viesti nuuskan käytön seurauksista. Hän muistuttaa, että muiden tupakkatuotteidenkaan verotulot eivät riitä kattamaan niiden käytöstä yhteiskunnalle aiheutuvia kustannuksia.

Nuuskan käytön yleistymistä torjuttava

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama työryhmä esitti viime vuonna nuuskan, purutupakan ja nenänuuskan matkustajatuonnin vähentämistä kilosta 100 grammaan. Samalla työryhmä ehdotti, että myös matkustajatuontirajoitusten rikkomuksista annettavia seuraamuksia tehostettaisiin ja vahvistettaisiin viranomaisten keinoja valvoa laitonta maahantuontia ja kauppaa.

– Sen sijaan, että keskusteltaisiin nuuskan tai purutupakan myynnin laillistamisesta olisi tärkeää keskittyä työryhmän ehdotusten edistämiseen, mihin sisältyvät myös tehostetut toimet nuuskan torjunnassa, toteaa Puska.

Nuuskan käytön yleistymisen taustalla voi olla se, ettei nuuskan terveyshaitoista tiedetä yhtä hyvin kuin tupakoinnin haitoista.

– Nuuskasta viestitään erityisesti sosiaalisessa mediassa hyvin myönteiseen sävyyn. Siellä sitä pidetään lähes terveystuotteena. Kuitenkin nuuska sisältää mm. lähes 30 syöpävaarallista ainetta, painottaa Suomen ASH ry:n toiminnanjohtaja Mervi Hara.

 

Lähde
Suomen ASH (24.9.2019): Nuuskan myynnin laillistaminen räjäyttäisi käytön