fbpx

”Yksittäiset soraäänet ovat harventuneet”

SAVUTTOMUUDEN ASIALLA 17.10.2018

Savuton toimintakulttuuri on levinnyt suurimpaan osaan Suomen kuntia. Savuttomuus on myös juurtunut osaksi työhyvinvointia

”Savuttoman toimintakulttuurin kehittäminen on ollut äärimmäisen palkitsevaa, koska myös tupakoitsijat kiittelevät sitä ja kokevat sen tukevan tupakoinnin lopettamista”, kertoo Savon Sydänpiiri ry:n toiminnanjohtaja Tarja Kristiina Ikonen.

Ikonen johtaa Savon Sydänpiiri ry:n koordinoimaa Savuton kunta -ohjelmaa. Sen tavoitteena on, että savuton toimintakulttuuri leviää koko Suomeen ja kaikista kunnista sekä julkisella rahoituksella toimivista organisaatioista, kuten valtionhallinnosta, poliisista, oikeuslaitoksesta ja puolustusvoimista tulee savuttomia työnantajia.

Savuttomuus on työhyvinvointia

Käytännössä savutonta toimintakulttuuria edistetään esimerkiksi tuottamalla kuntien työyksiköille savuttomuusohjausta. Savuttomuuden toteutumista kunnissa ja ammatillisissa oppilaitoksissa seurataan itsearvioinnin avulla.

Savutonta toimintakulttuuria edistetään esimerkiksi tuottamalla kuntien työyksiköille savuttomuusohjausta.

Ikosen mukaan savuttomuus on jo kunnissa juurtunut osaksi työhyvinvointia.

”Yksittäiset soraäänet ovat harventuneet, ja työnantajan uskallus liittää savuttomuus osaksi työpaikan työhyvinvointitoimintaa on kasvanut.”

Tupakoinnin merkittävä väheneminen näkyy Ikosen mielestä esimerkiksi työpaikkojen ja oppilaitosten pääoven edustalla tapahtuvan tupakoinnin häviämisenä.

”Täytyy kuitenkin muistaa, että samaan aikaan kun kuntien ja muiden julkisten työnantajien ja yritysten savuttomuutta on kehitetty, myös tupakkalaki on uudistunut. Tupakoinnin väheneminen on monen tekijän summa. ”

Suurin osa kunnista on savuttomia

Kuntien savuttomuuden edistämisessä on Ikosen mukaan ollut myös haasteita:

”Suurin alkuvaiheen haaste oli rohkaista kuntien johtoa mukaan toiminnan kehittämiseen. Edelleen tarvitaan muistutusta siitä, että vuosittainen työnantajakohtainen arviointi ja toimenpiteiden tarkennus ovat tärkeä osa savuttomuustyötä.”

Suomen kunnista ainoastaan Pyhtää ja Ylivieska eivät tällä hetkellä ole sitoutuneet savuttomuuteen.

Silti Suomen kunnista ainoastaan Pyhtää ja Ylivieska eivät tällä hetkellä ole sitoutuneet savuttomuuteen. Neljässä kunnassa asiaa ei ole vielä käsitelty.

”Hankkeen alkaessa vuonna 2012 lähdimme kalastamaan suurta saalista ja saimme sen. Nyt tuemme kuntia arjen toiminnan kehittämisessä ja olemme iloisia aina, kun meihin ollaan yhteydessä.”

28 päivää ilman -palvelu auttaa tumppaamaan

Savuton kunta -ohjelmassa kehitetään myös kaikille avointa ja ilmaista 28 päivää ilman -palvelua tupakkatuotteiden käytön lopettamisen tueksi.  Ikonen pitää palvelua onnistumisena. Siihen kuuluu vapaavalintaisia teematapaamisia ja vertaistukea. Asiakkaat voivat valita tapaamisia kasvokkain, verkossa tai molemmissa.

”Tapaamisiin osallistujat ovat erittäin tyytyväisiä toimintamalliin. Tulevaisuudessa toivomme, että voimme tuottaa 28 päivää ilman -verkkotukea myös muihin riippuvuuksiin.”

Tutustu Savuton kunta -verkkosivuihin ja 28 päivää ilman -palveluun.