”Tupakointi on vähentynyt ilman uusia nikotiinituotteita”
Suomen ASH:n toiminnanjohtaja Mervi Hara painottaa, että tupakkapolitiikan on oltava ennen kaikkea terveyspolitiikkaa eikä uusille nikotiinituotteille pidä antaa jalansijaa.
Kun Mervi Hara aloitti työnsä tupakkapolitiikan asiantuntijajärjestön Suomen ASH:n toiminnanjohtajana vuonna 1990, tupakasta puhuttiin lähinnä terveysvaaroista varoitellen.
”Sittemmin näkökulma on laajentunut, sillä tupakkaan liittyvät ympäristö- ja ihmisoikeuskysymykset ovat nousseet esille. Nykyään on ajateltava myös uusia nikotiinituotteita ja niiden markkinointia. Tupakka on laaja yhteiskunnallinen aihe”, Hara sanoo.
Tupakka on laaja yhteiskunnallinen aihe
Vuosikymmenten varrella on otettu paljon askeleita hyvään suuntaan. Erityisen hienona saavutuksena Hara pitää tupakoinnin vähenemistä suomalaisten nuorten keskuudessa.
”Kun tupakan ostoikäraja nostettiin 18 vuoteen, istuin katsomassa äänestystä eduskuntatalon lehterillä, jossa myös tupakkateollisuuden edustajat kuuntelivat lopputulosta. Se hetki jäi mieleen. Tunsin suurta riemua, kun ostoikärajan nostaminen 16 vuodesta 18 vuoteen meni läpi.”
Hyvää kehitystä ei pidä kääntää
Suomalaisten tupakointi on Haran mukaan vähentynyt merkittävästi ilman muita haitallisia ja riippuvuutta aiheuttavia nikotiinituotteita. Nyt tupakkalain tavoite savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta vaarantuu uusien nikotiinituotteiden, kuten nikotiinipussien, markkinoille tulon myötä. Tupakkateollisuus ja nikotiiniyritykset kauppaavat niitä voimakkaasti etenkin nuorille.
”Menemme väärään suuntaa, jos alamme ajatella nikotiinin kuuluvan normaalin elämään. Ihmisen elimistö ei tarvitse nikotiinia.”
Hara muistuttaa, ettei tuotteiden käyttäjiä pidä syyllistää. Juurisyy on nimenomaan tupakkateollisuus ja nikotiiniyritykset, jotka tarvitsevat voittoja. Kyse on bisneksestä, ei terveydestä.
Terve väestö on myös talouden etu
”Olen surullinen siitä, että nikotiinipussien markkinoille tuomista perustellaan reilummalla kilpailulla. Tupakkapolitiikka ei ole lyhyen tähtäimen politiikkaa.”
Nikotiinipussien näkeminen ensisijaisesti talouskysymyksenä, voi kostautua myöhemmin. Vaikka niistä saataisiin verotuloja nyt, tulevat sukupolvet maksavat seurauksista. Haran mielestä meillä ei ole tällaiseen varaa eikä se ole inhimillistä politiikkaa.
”Tupakkapolitiikan tulee olla ennen kaikkea terveyspolitiikkaa. Terve väestö on myös talouden etu. ”
Väestö haluaa nikotiinittoman Suomen
Haran mukaan tavoite savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta vaatii yhteistyötä ja sitoutumista tavoitteeseen. Lisäksi tarvitaan tutkittua tietoa.
”Savuton Suomi 2030 -verkostossa arvostan erityisesti näitä asioista. Verkoston toiminta perustuu tieteelliseen tutkimustietoon. Sen pohjalta pystymme viemään yhdessä rintamassa eteenpäin hyviä käytäntöjä ja tuomaan tarvittavia toimenpiteitä poliittisten päättäjien sekä median tietoon.”
Savuton Suomi 2030 -verkoston toiminta perustuu tutkittuun tietoon
Tupakkalain tavoite savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta saa laajaa kannatusta myös väestöltä.
”Suomen ASH:n uusimman mielipidekyselyn mukaan suomalaisista 80 prosenttia pitää tavoitetta hyvänä. Meillä on siis väestön tuki, mikä on todella tärkeää.”
Mervi Hara jää eläkkeelle Suomen ASH:n toiminnanjohtajan tehtävästä 1.2.2025.
”Maailma on täynnä mielenkiintoisia asioita, joihin minulla on eläkkeellä aikaa paneutua. Varmasti tutustun entistä syvemmin ainakin taiteeseen ja musiikkiin. Pidän myös tiiviimmin yhteyttä läheisiin ja ystäviin. En usko, että päivät käyvät pitkiksi, sillä koko maailma on avoinna.”