fbpx

”Tupakoinnin lopettamisessa tarvitaan vertaistukea ja uskoa itseen”

SAVUTTOMUUDEN ASIALLA 13.11.2018

Stumppi.fi -palvelusta saa tietoa tupakan terveyshaitoista ja tupakoinnin lopettamisesta, mutta vähintään yhtä tärkeää on palvelun tarjoama vertaistuki ja kannustus.

Terveysasiantuntija Maija Kolstela kehittää työkseen Stumppi.fi-verkkosivuja ja vastaa Stumpin neuvontapuhelimeen. Hengitysliitto ry:n ylläpitämä Stumppi.fi-palvelu tarjoaa paitsi tietoa tupakoinnista ja tupakoinnin lopettamisesta, myös vertaistukea tupakka- ja nikotiiniriippuvaisille.

”Neuvontapuhelin on auki kolmena päivänä viikossa. Puheluita tulee noin 1200 vuodessa”, Kolstela kertoo.

Neuvontapuhelimeen tulee 1200 soittoa vuodessa.

Kolstela on aiemmin työskennellyt terveyden- ja sairaanhoitajana, ja myös muilla Stumpin neuvontapalvelun asiantuntijoilla on terveydenhuoltoalan koulutus.

”Stumppi-palvelussa oleva tieto on puolueetonta ja siihen voi luottaa”, Kolstela sanoo.

Tupakoivat syyllistävät itseään

Nikotiinikorvaustuotteista ja tupakoinnin lopettamisesta saa toki tietoa jo pikaisella nettihaulla. Kolstelan mukaan Stumppi-palvelun lisäarvo on kuitenkin vertaistuessa.

”Pelkkä tieto ei riitä kaikille. Stumpin keskustelupalsta on kannustava yhteisö, jossa ketään ei arvostella. Sinne voi mennä sellaisena kuin on. Ne, joille nikotiiniriippuvuudesta eroon pääseminen on todella hankalaa tarvitsevat mahdollisuuden jakaa kokemuksia, keskustella ja saada sosiaalista tukea.

Verkkosivujen keskustelupalstalla ja Stumpin neuvontapuhelimessa ajatuksia voi vaihtaa nimettömästi. Kolstelan mielestä se on hyvä asia:

”Monet tupakoivat ovat kriittisiä itseään kohtaan ja huolissaan terveydestään. He syyllistävät usein itseään ja kokevat olevansa epäonnistujia, koska asenneilmapiiri tupakoivia kohtaan on kielteinen. Kun he onnistuvat irrottautumaan tupakasta, he ovat kiitollisia ja syystäkin ylpeitä saavutuksestaan.”

Tupakoimattomuutta pitää toistaa hetkestä toiseen

Osa Stumpin puhelinpalveluun soittajista haluaa yksinkertaisesti kertoa lopettaneensa tupakoinnin, ja jotkut haluavat tietoa nikotiinikorvaustuotteista. Yleistä on, että soittajat tuskailevat hankalaa olotilaa lopettamisen alkumetreillä. Fyysiset vieroitusoireet eivät kuitenkaan ole läheskään aina se vaikein juttu.

Fyysiset vieroitusoireet eivät ole läheskään aina se vaikein juttu.

”Monille tupakoinnin puuttuminen tuntuu oudolta, koska tupakka on liittynyt tunteiden säätelyyn, ollut tuki ja turva tai tuumaustauko. Irrottautuminen tutusta rutiinista on vaikeaa.”

Kolstelan mukaan ratkaisevaa muutoksessa on itseensä uskominen.

”Tupakoimattomuutta pitää toistaa hetkestä ja päivästä toiseen. Yritän motivoida ja antaa myönteistä palautetta tupakoimattomuudesta. Ihmiset haluavat, että heidän tekemisillään on merkitystä, että joku on kiinnostunut.”

Stumpin puhelinnumero oli tupakka-askeissa

Stumpin neuvontapuhelin aloitti toimintansa noin 15 vuotta sitten, ja palvelun verkkosivut otetiin käyttöön pari vuotta myöhemmin. Aiemmin neuvontapalvelun puhelinnumero oli tupakka-askeissa.

”Puhelinnumero piti poistaa, koska järjestöjen tietoja ei enää saa olla askeissa. Tupakoivan arjessa olisi kuitenkin hyödyllistä, jos numeron näkisi silloin, kun askin ottaa käteen. ”

Kolstelan mukaan Stumppi.fi-palvelun sisältö on koettu helposti ymmärrettäväksi ja palvelu on saanut pääasiassa hyvää palautetta.

”Ihmiset ovat sanoneet, että teemme tosi tärkeää työtä. Etenkin keskustelupalstasta on koettu olevan apua tupakasta irti pääsemisessä.”

Moni kehuu myös mahdollisuutta nimettömyyteen:

”Jotkut ovat kertoneet, etteivät he omalla nimellään haluaisi puhua tupakoinnistaan.”


Tutustu Stumppi.fi-palveluun