fbpx

”Tupakka on sydänmyrkky numero yksi”

SAVUTTOMUUDEN ASIALLA 26.2.2020

Moni on yhä tietämätön haitoista, joita tupakka sydämelle aiheuttaa, kertoo Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

”Useimmat tupakoivat tietävät, että tupakointi aiheuttaa keuhkosyöpää. Välttämättä ei kuitenkaan tiedetä, että tupakoinnin vaikutukset kulkeutuvat verisuonissa kaikkialle kehoon. Tupakka edistää ateroskleroosia eli valtimoiden ahtautumista. Se lisää myös veritulpan vaaraa”, selvittää sisätautilääkäri, kardiologi Anna-Mari Hekkala.

Tupakoinnin vaikutukset kulkeutuvat kaikkialle kehoon.

Hekkala on toiminut kolme vuotta Sydänliitossa. Hän tuottaa sisältöä liiton verkkosivuille ja Sydän-lehteen, pitää paljon luentoja potilaille sekä asiantuntijoille ja tekee vaikuttamistyötä.

”Savuttomuuden tärkeyttä pitäisi tuoda esille kaikissa käänteissä. Tupakointi on verisuonimyrkky numero yksi.”

Savuttomuus on vähentänyt sydänsairauksia

Savuttomien ympäristöjen merkitys sydämen terveydelle on kiistaton. Työpakkojen savuttomuus on ollut merkittävää, mutta muutos ei tullut heti kaikille työpaikoille.

”Ennen ravintolassa työskentelevät altistuivat jatkuvasti tupakansavulle. Passiivinen tupakointi eli altistuminen toisen tupakansavulle lisää sydänsairauksen vaaraa lähes yhtä paljon kuin aktiivinen tupakointi.”

Hekkala toivookin, että savuttomia ympäristöjä saataisiin yhä lisää. Esimerkiksi bussipysäkeillä tupakoinnin voisi hänen mielestään jo kieltää.

Bussipysäkeillä tupakoinnin voisi jo kieltää.

Tupakoinnin väheneminen on kuitenkin selvästi vaikuttanut suomalaisten sydäntauteihin. Hekkala kiittelee Pohjois-Karjala-projektia, jossa elintapoihin pyrittiin vaikuttamaan parantamalla ruokavaliota ja edistämällä savuttomuutta.

”Pohjois-Karjala-projektin vaikutukset sydänsairauksien ilmaantumiseen Suomessa ovat maailmankuuluja. Sydänsairaudet ovat edelleen johtava kuolinsyy suomalaisilla, mutta nykyään niihin sairastutaan tyypillisesti vasta eläkeiässä. 1970-luvulla varsinkin miehet sairastuivat työikäisinä. ”

Nikotiinikin on haitallista sydämelle

Hekkalan mukaan pelkästään nikotiini itsessään on riski sydämen terveydelle: se heikentää verisuonten sisäkalvon toimintaa ja edesauttaa siten valtimoiden ahtautumista. Nikotiini on lisäksi voimakas verisuonia supistava aine.

Nuuskankin käyttö voi siis lisätä sydänkohtauksen riskiä, kun myös sydämen omat valtimot, sepelvaltimot, supistuvat. Erityisen huolissaan Hekkala on nuorten lisääntyneestä nuuskan käytöstä.

Nuuskan käyttö voi lisätä sydänkohtauksen riskiä.

”Nuuskan tuonti pitäisi kieltää kokonaan. Sekin on täysin tarpeeton aine.”

Mitä muuta Hekkalan mielestä pitäisi tehdä, jotta tavoite savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta saavutettaisiin?

”Valistus on jo purrut korkeasti koulutettuihin, mutta ammattikoululaisten tupakointiluvut ovat vielä ihan eri luokaa. Siihen pitäisi pureutua. Tavoite saavutettaisiin, jos koko väestössä päästäisiin tasolle, jolla lukiolaisten tupakointi nyt on. ”