”Luusto kiittää savuttomuudesta – vaikka kaikki eivät sitä tiedä”
Luusto on paljon muutakin kuin kova, valkoinen ranka lihastemme ympärillä. Luustoliiton toiminnanjohtaja Ansa Holm kertoo, että tupakka- ja nikotiinituotteet vaikuttavat luustoon usean reitin kautta ja aiheuttavat osteoporoosia eli luukatoa.
Ansa Holmin mukaan tupakointia pidetään yleisesti riskinä keuhkoille ja sydämelle, mutta ei niinkään luustolle.
”Ihmiset mieltävät luuston helposti pelkäksi tuki- ja liikuntaelimeksi, mutta todellisuudessa se toimii osana monia elintoimintoja. Tupakointi vaikuttaa luustoon muun muassa hormonitoiminnan, verisuonten ja kalsiumaineenvaihdunnan kautta.”
Erityisesti nikotiini vaikuttaa luiden kuntoon. Nikotiini supistaa hiussuonia ja heikentää verenkiertoa, jolloin myös luusto kärsii hapen ja ravinnon puutteesta.
Erityisesti nikotiini vaikuttaa luiden kuntoon
”Tupakoinnin on todettu lisäävän lonkkamurtuman riskiä jopa 50 prosenttia. Myös passiivinen tupakointi vaikuttaa luustoon. On todettu, että tupakoivien vanhempien lapsilla on luunmurtumia kolmannes enemmän kuin savuttomien vanhempien lapsilla.”
Nikotiinituotteet aiheuttavat osteoporoosia
Holmin mukaan tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö heikentää luun massaa ja voi jo itsessään aiheuttaa osteoporoosin. Esimerkiksi huono ruokavalio tai vähäinen liikunta ovat harvemmin yksinään osteoporoosin aiheuttajia, ellei kyseessä ole äärimmäisyyksiin viety suppea ruokavalio tai liikkumattomuus. Luuston kuntoa voi heikentää myös rankka urheilu yhdistettynä liian vähäiseen energiansaantiin.
”Muut yksittäiset elintavat eivät tavallisesti yksinään ole osteoporoosin aiheuttajia, vaan yleensä se on seurausta ikääntymisestä tai aiheutuu sairaudesta tai lääkehoidosta.”
Tupakointi aikaistaa vaihdevuosien alkamista
Naisten luusto on erityisen altis nikotiinin vaikutuksille hormonitoiminnan vuoksi. Naiset tarvitsevat estrogeenia luun uusmuodostumiseen, mutta tupakointi nopeuttaa estrogeenin hajoamista ja vähentää estrogeenin määrä. Lisäksi tupakointi aikaistaa vaihdevuosien alkamista ja heikentää osteoporoosia ehkäisevän vaihdevuosiin liittyvän estrogeenihoidon vaikutusta.
”Luuston kuntoon voi vaikuttaa, mutta jos tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä jatkaa, muut toimet luuston eteen ovat riittämättömiä.”
Tupakoinnista on kysyttävä potilailta
Holmin mukaan lääkärien tulisi kysyä tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä kaikilta osteoporoosia sairastavilta.
”Teimme viime vuonna osteoporoosia sairastaville potilaskyselyn, johon vastasi noin tuhat ihmistä. Heistä 60 prosentilta oli kysytty tupakoinnista.”
Luustoliitto tuo savuttomuuden ja nikotiinittomuuden tärkeyttä esille jakamalla tietoa paitsi potilaille, myös terveydenhuollon ammattilaisille.
Välitämme ammattilaisille potilaan näkökulmaa
”Roolimme potilasjärjestönä on auttaa osteoporoosia sairastavia ymmärtämään omahoidon tärkeys. Siihen liittyy monipuolinen ruokavalio, joka sisältää riittävästi kalsiumia ja proteiinia, riittävä D-vitamiinin saanti, liikunta, kaatumisen ehkäisy, enintään kohtuullinen alkoholin käyttö sekä tupakoimattomuus. Ammattilaisille välitämme potilaan näkökulmaa, sillä elintapojen muutos kuten nikotiinista luopuminen on vaikeaa, ja potilaiden on saatava siihen riittävästi tukea.”
Uudet nikotiinituotteet jarruttavat kehitystä
Savuttomuuden ja nikotiinittomuuden edistämisessä Holm uskoo verkoston kykyyn viedä tärkeää asiaa eteenpäin.
”Savuton Suomi 2030 -verkostoon kuuluminen on Luustoliitolle tärkeää, sillä yhdessä voimme vaikuttaa. Mitään ei maailmassa ole saatu aikaiseksi yksin.”
Uusia nikotiinituotteita tulee koko ajan markkinoille
Tälle hetkellä Holmin mielestä pitäisi panostaa etenkin uusien nikotiinituotteiden käytön ehkäisyyn.
”Uusia tuotteita tulee koko ajan markkinoille. Ennen puhuttiin tupakasta, sitten nuuskasta ja sähkösavukkeesta. Nyt on jo monia muitakin tuotteita, kuten nikotiinipusseja. Verkoston on pysyttävä niistä ajan tasalla ja meidän on tehtävä työtä, jotta nuoret eivät ala käyttää niitä.”
Ansa Holm
Kirjoittajat
Anelma LammiAnna-Mari HekkalaAnsa HolmAnu LinnansaariAnu MähönenArja RimpeläEeva OllilaHanna OllilaHanne MunterHeidi RautajokiJaakko KaprioKari HyvärinenKari ReijulaKatri SaarelaMaarit PiirtolaMaija KolstelaMaria JuuselaMatti RautalahtiMikael EkbladOlli SimonenOtto RuokolainenOuti SeppäläPatrick SandströmPaula HellemaaReetta-Maija LuhtaTarja Kristiina IkonenTellervo KorhonenVirve Laivisto