Sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien kokeilu lisääntynyt nuorilla

Peruskoulun 9-luokkalaisten tupakointi ja nuuskakokeilut ovat vähentyneet, mutta sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käytön lisääntyminen haastaa hyvän kehityksen. Uusimmaksi ilmiöksi on noussut nikotiinipussien kasvanut suosio alaikäisten keskuudessa niiden myyntirajoitusten poistumisen jälkeen. 

Tiedot käyvät ilmi nuorten päihteiden käyttöä käsittelevästä eurooppalaisesta koululaistutkimuksesta, European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs (ESPAD). Tutkimus on tehty vuodesta 1995 alkaen neljän vuoden välein 23–39 Euroopan maassa. Kyselyyn osallistuvat tutkimusvuonna 16 vuotta täyttävät koululaiset, jotka ovat Suomessa peruskoulun yhdeksännellä luokalla. 

Nikotiinipussien käyttö lisääntynyt myyntirajoitusten poistumisen jälkeen

Vuonna 2023 tapahtuneen nikotiinipussien myyntirajoitusten poistumisen jälkeen niiden suosio on lisääntynyt voimakkaasti. Myös nuoret näyttävät löytäneen tämän uuden nikotiinituotteen.

Vuonna 2024 neljännes nuorista ilmoitti joskus käyttäneensä nikotiinipusseja: pojista 31 prosenttia ja tytöistä 17 prosenttia. Päivittäin nikotiinipusseja oli käyttänyt 11 prosenttia pojista ja kolme prosenttia tytöistä.

”Nuoret käyttävät nikotiinipusseja jo nuuskaa yleisemmin. Myös siirtymää nuuskan käytöstä nikotiinipusseihin on mahdollisesti ollut. Nikotiinipussit ovat erittäin koukuttavia ja esimerkiksi nuorten aivojen kehitykselle haitallisia”, toteaa THL:n erikoistutkija Kirsimarja Raitasalo.

Vapen kokeilu lisääntynyt selvästi

Myös sähkösavukkeita eli vapea oli kokeillut aiempaa useampi, 40 prosenttia nuorista, kun vastaava osuus edellisellä mittauskerralla vuonna 2019 oli 34 prosenttia. Päivittäin sähkösavukkeita ilmoitti käyttävänsä pojista yhdeksän ja tytöistä 13 prosenttia.

Tupakoinnin ja nuuskan suosio vähentynyt

Nuorten tupakointi on vähentynyt 2000–luvulla. Tutkimuksen alussa vuonna 1995 peruskoulun 9. luokkalaisista 77 prosenttia oli joskus elämänsä aikana tupakoinut ainakin yhden kerran, kun vuonna 2024 vastaava osuus oli 32 prosenttia.

Päivittäinen tupakointi on vähentynyt tytöillä edelleen, mutta pojilla väheneminen on pysähtynyt. Vuonna 2024 yhdeksäsluokkalaisista pojista noin kuusi ja tytöistä neljä prosenttia tupakoi päivittäin.

Nuuskan käytön yleistyminen nousi haasteeksi 2010-luvulla. Nyt sekä poikien että tyttöjen nuuskakokeilut ovat vähentyneet vuoteen 2019 verrattuna. Vuonna 2024 pojista 26 prosenttia ja tytöistä 13 prosenttia oli joskus käyttänyt nuuskaa. Noin seitsemän prosenttia pojista ja kolme prosenttia tytöistä ilmoitti käyttävänsä nuuskaa päivittäin. 

Lähteet
THL (8.8.2024): Yhä useampi suomalaisnuori ei ole koskaan käyttänyt alkoholia – sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käyttö on yleistä
THL, Tilastoraportti 42/2024: Nuorten päihteiden käyttö ja rahapelaaminen – ESPAD 2024 : Suomalaisnuorten alkoholinkäyttö vähenee edelleen, vapen ja nikotiinipussien käyttö on yleistä (pdf)