Suomalaiset haluavat lisää savuttomia alueita

Väestö puoltaa laajasti savuttomien alueiden lisäämistä, ilmenee terveysjärjestö Suomen ASH ry:n teettämästä kyselystä.

Suomen ASH selvitti väestön suhtautumista savukkeiden, nuuskan ja sähkösavukkeiden käyttökieltojen laajentamiseen. Kyselyn perusteella yli 80 % väestöstä tukee tupakkatuotteiden käyttökieltoa julkisten tilojen ulko-ovien edustalle, 72 % bussi- ja raitiovaunupysäkeille, 68 % asemalaitureille ja 57 % taksitolpille. Ravintoloiden terasseille tupakkatuotteiden käyttökieltoa kannattaa 56 % vastanneista, ja kannatus on suurinta (73 %) nuorimmassa ikäryhmässä (18–24-vuotiaat).

Asuntojen ja parvekkeiden savuttomuus saa kannatusta

Kyselyn perusteella kaksi kolmesta suomalaisesta (65 %) kannattaa tupakointikieltoa kaikkiin julkisella rahoituksella rakennettaviin asuntoihin. Kannatus on laajaa kaikissa tuloluokissa, ikäryhmissä, asuinalueilla ja asumismuodoissa. Tupakoivista käyttökieltoa kannattaa 39 %.

Parveketupakoinnin täydellisen kieltämisen kannatus on lisääntynyt huomattavasti vastaavasta kyselystä vuonna 2018, jolloin parveketupakoinnin täyskieltoa kannatti 46 %. Nyt kannatus on noussut jo 59 %:iin.

”Parveketupakoinnin ongelma on ollut kauan esillä. Nyt täyskieltoa kannattaa jo yli puolet. Hallinnollisesti hyvä osaratkaisu asuntojen savuttomuudelle olisi saattaa tupakointikielto kaikkiin julkisella rahoituksella rakennettaviin taloihin”, toteaa Suomen ASH:n puheenjohtaja professori Pekka Puska.

Taloustutkimuksen toteuttama kysely tehtiin Internet-paneelissa 26.4.–2.5. Tutkimukseen vastasi kaikkiaan 2014 henkilöä, ja aineisto edustaa maamme 18–79-vuotiasta väestöä, pl. Ahvenanmaa. Tutkimustulosten virhemarginaali on suurimmillaan noin 2,2, prosenttiyksikköä.

Lähde
Suomen ASH (18.5.2022): Suomalaiset kannattavat asuntojen ja ravintoloiden terassien savuttomuutta