Kulttuurirahaston palkinnot Heikki Hiilamolle ja Jaakko Kapriolle

Savuton Suomi 2030 -verkoston tieteellisen neuvottelukunnan jäsenet professori Heikki Hiilamo ja professori Jaakko Kaprio ovat saaneet Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinnot.

Heikki Hiilamolle palkinto myönnettiin pahoinvoinnin tutkimisesta ja hyvinvoinnin puolustamisesta. Hiilamo on tutkinut muun muassa köyhyyttä, velkaantumista, perhepolitiikkaa, kirkon diakoniatyötä, sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmiä sekä alkoholi- ja tupakkapolitiikkaa, ja kirjoittanut näistä aiheista yli 20 tietokirjaa.

Hiilamo on väitellyt tohtoriksi sekä sosiaalipolitiikasta että kansanterveystieteestä. Hän työskentelee Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professorina ja THL:n tutkimusprofessorina ja on toiminut myös KELAn tutkimusprofessorina ja Kirkkohallituksessa diakonian alan johtajana.

Jaakko Kapriolle palkinto myönnettiin perimän ja ympäristön selittämisestä. Kaprio on tutkimusryhmineen selvittänyt kaksostutkimusten avulla ympäristötekijöiden ja geneettisen alttiuden osuutta riippuvuuksien kehittymisessä ja tunnistanut useita tupakointiin liittyviä geenejä. Lue myös Jaakko Kaprion haastattelu.

Kaprio on toiminut vuodesta 2018 alkaen tutkimusprofessorina Suomen molekyylilääketieteen instituutissa ja sitä ennen muun muassa sen johtajana, akatemiaprofessorina ja professorina Oulun ja Helsingin yliopistoissa.

Kaprion ja Hiilamon lisäksi tänä vuonna palkittiin kirjailija Sirpa Kähkönen, joka on tunnettu erityisesti historiallisen romaanin mestarina.

Suomen Kulttuurirahasto jakoi palkinnot 27.2.2022.

Lähde
Suomen Kulttuurirahasto (27.2.2022): Suomen Kulttuurirahaston suurpalkinnot Heikki Hiilamolle, Jaakko Kapriolle ja Sirpa Kähköselle