Suomessa yli 6000 tupakoinnin aiheuttamaa kuolemaa vuosittain

Uusimpien tietojen mukaan tupakointiin kuolee Suomessa enemmän ihmisiä kuin aiemmin on arvioitu. Savuton Suomi 2030 -verkosto vaatii Savuton Suomi -päivänä 27.8., että Suomessa ryhdytään painokkaampiin toimenpiteisiin tupakkakuolemien vähentämiseksi.

Tupakkakuolemien määrä käy ilmi The Lancet -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jonka mukaan Suomessa oli 6760 tupakoinnista aiheutunutta kuolemaa vuonna 2019 (naiset 2180, miehet 4580). Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on aiemmin arvioinut, että tupakkakuolemia olisi vuosittain yhteensä 4300–4500.

”Tupakointi on edelleen hyvin merkittävä ennenaikaisten, mutta estettävissä olevien kuolemien aiheuttaja. Nikotiinista vieroitukseen tarvitaan lisää resursseja, ja nuorten nikotiiniriippuvuutta on ehkäistävä”, toteaa Savuton Suomi 2030 -verkoston puheenjohtaja, professori Kari Reijula.

Savuton Suomi 2030 -verkoston mukaan suunniteltu tupakkalain muutosesitys on monelta osin riittämätön.  Verkosto pitää tärkeänä uusien nikotiinituotteiden, kuten sähkösavukkeiden ja nuuskan käytön laajenemisen estämistä ja tuonnin rajoittamista, mitä ei lakiesityksessä oteta tarpeeksi huomiin. Lisäksi SOTE-uudistuksessa on huomioitava, että hyvää tupakka- ja nikotiinituotteista vieroittamista tehdään aktiivisesti ja vieroituspalveluja on helposti saatavilla.

”Valtaosa tupakoivista haluaa lopettaa. Kuntiin tulee saada riittävät resurssit ja tukea hyvinvointialueilta, jotta voidaan lisätä matalan kynnyksen tupakoinnin lopettamispalveluita. Väestölle tulee olla tarjolla helposti saatavilla olevia maksuttomia palveluja, joissa on lopettamisen tuen erityisosaamista ja käyttäytymistieteellistä asiantuntemusta”, Reijula sanoo.

Uudet tuotteet ennakoitava lainsäädännössä

Kari Reijulan mukaan valmisteilla olevassa lakimuutoksessa tulee ennakoida jo nyt tiedossa olevat, uudet nikotiinin annostelulaitteet ja niiden ominaisuudet, vaikka niitä ei vielä olisikaan Suomen markkinoilla.

” WHO:n tupakkasäätelyä pohtinut arvostettu tutkijaryhmä on hiljattain suositellut raportissaan ennakoivaa puuttumista nikotiinituotteisiin. Lainsäätäjällä Suomessa on nyt mahdollisuus ehkäistä niiden tulo markkinoille. Nikotiiniriippuvuuden aiheuttaminen tuotteiden käyttäjille on valitettavasti tupakkayritysten taktiikka, jolla käyttäjäkuntaa pyritään lisäämään ja ylläpitämään.”

 

Lähde
The Lancet (27.4.2021): Spatial, temporal, and demographic patterns in prevalence of smoking tobacco use and attributable disease burden in 204 countries and territories, 1990–2019: a systematic analysis from the Global Burden of Disease Study 2019