Savuttomuus on lapsen oikeus

YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen voimaan astumisesta on kulunut 30 vuotta. Sopimus velvoittaa ehkäisemään myös lasten altistumista tupakkamarkkinoinnille ja tupakansavulle. Savuton ja nikotiiniton Suomi on lasten etu.

YK:n Lapsen oikeuksien sopimus astui voimaan 2.9.1990. Silti tupakka rikkoo yhä lapsen oikeuksia sekä Suomessa että globaalisti, kertoo Suomen ASH tiedotteessaan.

Noin puolet maailman lapsista altistuu tupakansavulle. Maailman terveysjärjestö WHO:n arvion mukaan jopa 43 miljoonaa 13–15-vuotiasta lasta käytti tupakkaa vuonna 2018. Lisäksi tupakan tuotannossa käytetään lapsityövoimaa useissa eri maissa. Viljelmillä työskentely altistaa lapset sairauksille, ympäristömyrkyille ja kaltoinkohtelulle. Se myös estää lastekouluun pääsyä. 

Suomen ASH muistuttaa päättäjien vastuusta lapsen oikeuksien varmistamiseksi. Lapset altistuvat ympäristön tupakansavulle esimerkiksi leikkipuistoissa ja uimarannoilla. Lisäksi tupakka-askien kautta välittyvä tupakkayritysten markkinointi on arkipäivää. 

 ”Jos Suomi todella haluaa noudattaa ratifioimaansa sopimusta, kaikki tupakoinnin vähenemiseen johtavat toimet otetaan käyttöön. Leikkipuistojen ja uimarantojen tulisi olla savuttomia, tupakka-askeista tulisi poistaa kaikki mainonnalliset elementit ja saada aikaan yhdenmukaiset, yksiväriset tupakka-askit, joissa on vain terveysvaroitukset. Päättäjillä on tässä asiassa valta ja vastuu”, toiminnanjohtaja Mervi Hara Suomen ASH:stä toteaa.  

Savuton ja nikotiiniton Suomi on lasten etu

Mervi Haran mukaan Suomi voi suojella lapsen oikeuksia tupakalta monella tapaa. 

 ”Lasten altistuminen tupakansavulle voidaan ehkäistä vähentämällä väestön tupakkatuotteiden kulutusta. Samalla lasten mallioppiminen tupakointiin vähenee. Savukkeita ei kuitenkaan kannata korvata uusilla nikotiinituotteilla, sillä nikotiini vahingoittaa lasten terveyttä. Savuton ja nikotiiniton Suomi on lasten etu.”  

 ”Sopimuksen mukaan lapsella on oikeus nauttia parhaasta mahdollisesta terveydentilasta. Esimerkiksi äidin tupakointi raskausaikana vaarantaa lapsen terveyden ja hengen jo ennen syntymää. Ratkaisuna olisivat muun muassa laajennetut savuttomat alueet ja maksuton tupakoinnin lopettamisen tuki molemmille vanhemmille.” 

Raportti tupakasta ja lapsen oikeuksista

Tutustu myös Suomen ASH:n verkkosivuilla julkaistuun Tupakka ja lapsen oikeudet -raporttiin ja Lastensuojelun keskusliiton erityisasiantuntija Julia Kuokkasen blogiin lapsen oikeuksista.

 

Lähteet
Suomen ASH (1.9.2020): Tupakka rikkoo lapsen oikeuksia yhä myös Suomessa
lapsenoikeudet.fi
WHO (19.12.2019): WHO launches new report on global tobacco use trends