Tulli varoittanut nuuskan kaltaisista nikotiinivalmisteista

Maahan tuotavissa nikotiinivalmisteissa voi olla terveydelle haitallisen korkeita nikotiinipitoisuuksia. Matkustaja tai verkkokaupasta tilaava ei voi tietää valmisteen todellista voimakkuutta.

Tullilaboratoriossa tutkittiin viime kevään aikana posti- ja rahtilähetyksistä takavarikoituja nikotiinivalmisteita, kertoi Tulli tiedotteessaan heinäkuussa. Nikotiinivalmisteissa havaittiin epätasalaatuisuutta ja niiden pitoisuudet ovat vaihdelleet paljon.

Tullin mukaan pitoisuudet ovat olleet terveyden kannalta haitallisen korkeita, eivätkä ne ole vastanneet pakkausselosteessa ilmoitettuja pitoisuuksia. Kaikki Tullilaboratoriossa tutkitut nikotiinivalmisteet ylittävät Fimean asettaman reseptivapaan nikotiinivalmisteen rajan, joka on neljä milligrammaa annosta kohden.

”Sellaiset valmisteet, jotka sisältävät yli neljä milligrammaa nikotiinia annosta kohden, edellyttävät maahantuontilupaa. Tällä hetkellä ilman reseptiä myydään valmisteita, jotka sisältävät jopa 50 milligrammaa nikotiinia annosta kohden ja joiden nikotiinipitoisuus voi todellisuudessa olla jopa sitäkin suurempi. Tällöin voidaan jo puhua terveysriskistä”, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen summaa.

Koska nikotiinivalmisteet eivät ole pitoisuuksiltaan tasalaatuisia, niiden myyntiä ja käyttöriskiä voisi Sinkkosen mukaan verrata esimerkiksi lääkeväärennöksiin. Ostaja ei voi luottaa pakkausselosteen tai kauppapaikan tietoihin. Käyttäjä ottaa tietoisen terveysriskin käyttäessään valmistetta.

Tuontilupaa ei yleensä ole

Nikotiinivalmisteiden maahantuontia ja myyntiä säännellään lääkelaissa. Sellaisia valmisteita, jotka sisältävät nikotiinia annosta kohden neljä milligrammaa tai yli, ei saa tuoda maahan matkustajatuontina eikä tilata rahti- tai postilähetyksinä, ellei maahantuojalla ole esittää voimassa olevaa tuontilupaa, kuten esimerkiksi reseptiä. Ilman asianmukaista tuontilupaa tällaisten nikotiinivalmisteiden maahantuonti on kiellettyä.

Sinkkonen kertoo, että lähes poikkeuksetta vahvempia nikotiinivalmisteita maahan tuovalla henkilöllä ei ole esittää reseptiä.

Tulli takavarikoi viime keväänä ennätysmäärän nikotiinivalmisteita rahti- ja postiliikenteestä sekä satunnaisesti matkustajatuonnista. Määrän kasvua selittävät koronapandemia ja nikotiinivalmisteiden helppo saatavuus Virosta, Ruotsista ja verkkokaupoista.

Lähde
Tulli (9.7.2020): Tulli varoittaa: Nuuskan kaltaisissa nikotiinivalmisteissa terveydelle haitallisia pitoisuuksia