Savuton Suomi on ympäristöteko

Tupakan tuotantoketjussa käytetään merkittävät määrät luonnonvaroja, ilmenee Maailman terveysjärjestö WHO:n julkaisemasta raportista. Savuton Suomi on siis paitsi kansanterveyden, myös ympäristön ystävä.

WHO julkaisi viime vuonna raportin tupakan koko tuotantoketjun ympäristövaikutuksista ja suhteesta kestävään kehitykseen. Raportin mukaan maailmassa valmistetaan joka vuosi kuusi biljoonaa savuketta. Tupakkateollisuuden vuoksi ilmakehään vapautuu vuodessa 84 miljoonaa tonnia kasvihuonekaasuja.

Sen lisäksi, että tupakan tuotannossa käytetään merkittävät määrät vettä, maata ja energiaa, tupakka aiheuttaa vuosittain miljoonia tonneja kiinteää jätettä. Tupakan ympäristörasite on raportin mukaan jopa kokonaisen valtion luokkaa.

”Tupakoinnin terveysvaikutukset tunnetaan laajalti, mutta ympäristövaikutuksia ei ole juuri huomioitu. Jokainen vaihe tupakan viljelystä ja kuivatuksesta savukkeiden valmistukseen, jakeluun ja hävittämiseen vaatii paljon resursseja ja synnyttää jätettä ja päästöjä”, toteaa Suomen ASH:n toiminnanjohtaja, Mervi Hara.

Suomenkielinen käännös WHO:n julkaisemasta raportista on luettavissa Suomen ASH ry:n verkkosivuilla.

Lisää tietoa

Lähde: Suomen ASH ry:n tiedote