Kauniisti savuton – Lumene on vuoden 2015 Paras Savuton Työpaikka
Kauneus- ja hygieniatuotteita valmistava Lumene Oy voitti vuoden 2015 Paras Savuton Työpaikka –kilpailun. Kilpailun tuomari Riikka Venäläinen kiitteli henkilöstön, johdon ja työterveyshuollon yhteistyötä sekä yrityksen nopeaa reagointia eteen tulleisiin ongelmiin.
Paras Savuton Työpaikka 2015 -kilpailun on voittanut Espoossa toimiva Lumene Oy. Toiselle sijalle rankattiin Seinäjoen kaupunki, kolmanneksi Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag (VBO) Vantaalta. Voittajat palkittiin tänään tiistaina 5.5.2015 Savuton Suomi 2040 -hankkeen seminaarissa Helsingissä.
Voittajat valitsi tänä vuonna YLEn Yhteiskuntatoimituksen päällikkö Riikka Venäläinen. Hänen mukaansa kilpailu ykköspaikasta oli tiukka.
– Seinäjoen kaupungin savuttomuusprojekti on laajuudessaan ja kattavuudessaan vaikuttava. Lumenen tulokset ja ”vaikeuksien kautta voittoon” -asenne kuitenkin veivät voiton, Venäläinen kertoo.
– Lumene on hyvä esimerkki siitä, miten johdon ja henkilöstön yhteistyöllä voi saada aikaan suuriakin muutoksia, kun jatketaan sitkeästi kohti tavoitetta, Venäläinen sanoo.
Avoimuus auttaa
Espoossa sijaitsevan Lumene Oy:n pääkonttori ja tehdas ovat olleet savuttomia vuoden 2013 alusta alkaen. Työpaikan alueella ei työaikana tupakoida.
Tuotannon työntekijöiden aloitteesta käynnistyneessä hankkeessa olivat mukana johdon, henkilöstön ja työterveyshuollon edustajat. Projekti suunniteltiin syksyllä 2011, jolloin tavoitteeksi otettiin koko alueen savuttomuus.
– Savuttomuus on tärkeä asia myös toimialamme vuoksi. Puhtaus ja kauneus eivät oikein sovi yhteen tupakan kanssa, huomauttaa henkilöstöjohtaja Terhi Ahvonen.
Projektin alkaessa 250 työntekijästä tupakoi vajaat 30. Savuttomuuden piti alkaa jo vuonna 2012, mutta projektin käynnistyttyä ymmärrettiin, että ”ylimenoaikaa” tarvitaan enemmän.
– Savuttomuus on yksi vaikeimmista hankkeista, jossa olen ollut mukana. Alussa moni tupakoitsija koki savuttomuuden vapauden rajoittamiseksi. Toisaalta tupakoimattomien mielestä tupakkatauoista luopuminen lisäsi tasa-arvoa, Ahvonen sanoo.
Sairauspoissaolot laskuun
Tupakoinnin lopettamista yrittäville järjestettiin tukiryhmä työterveyshuollon kanssa ja työnantaja tuki nikotiinikorvaustuotteiden hankkimista. Tämän lisäksi asiaa pidettiin esillä kuukausittain järjestettävissä henkilökunta-infoissa sekä tietoiskuissa. Pääluottamusmies näytti esimerkkiä lopettamalla työajalla tupakoinnin ensimmäisten joukossa.
Savuttomuuden kanssa yhtä aikaa otettiin käyttöön Pidä huolta -malli. Sen tavoite oli luoda yritykseen yhtenäiset pelisäännöt, miten reagoidaan ajoissa muun muassa alentuneeseen työsuoritukseen, päihde-epäilyihin tai epäasialliseen käytökseen.
Tuoreiden tilastojen mukaan sairauspoissaolot ovat vähentyneet selvästi: vuonna 2013 sairauspoissaololuku oli 5,4 prosenttia, viime vuonna 3,9 prosenttia.
– Tämä on tosi merkittävä vähennys ja olemme siitä iloisia. Tietenkään muutosta ei voi laittaa yksinomaan savuttomuuden ansioksi, mutta yhdessä muiden toimien kanssa sillä on varmasti oma vaikutuksensa, Ahvonen sanoo.
Vaikuttavaa työtä
Täpärästi toiselle sijalle jäänyt Seinäjoen kaupunki on kilpailun tuomarin Riikka Venäläisen mukaan toteuttanut savuttomuutta laaja-alaisesti, moniammatillisesti ja pitkäjänteisesti.
Kaupunki on ollut savuton vuodesta 2011 alkaen. Savuttomuuden käytännön toteuttamisesta on vastannut Savuton Seinäjoki –työryhmä. Sen laatima suunnitelma sisältää muun muassa savuttoman työpaikan periaatteet, toteutustavat, tiedon kaupungin ja työterveyshuollon tarjoamista tukitoimista sekä tiedotus- ja seurantasuunnitelman.
– Savuttomuuskonseptia on kehitetty muun muassa henkilöstökyselyissä saatujen palautteiden perusteella. Projekti on sujunut hyvässä ja kannustavassa hengessä ilman kyttäysmentaliteettia, toteaa terveyden edistämisen johtaja Oili Ylihärsilä.
Toiminta on tuottanut tulosta: henkilökunnan tupakointi on vähentynyt 11,2 prosentista 7,4 prosenttiin vuosina 2010 – 2014. Tupakointi on vähentynyt tasaisesti kaikilla toimialoilla. Kisan tuomari kiittelee sitä, että savuttomuus on levinnyt työpaikoilta myös muualle yhteisöön. Esimerkiksi yhteistyön seurauksena neljä suurta urheiluseuraa ovat nyt julistautuneet savuttomiksi ja nuuskattomiksi.
Ylihärsilä nostaa yhdeksi tulevaisuuden haasteiksi sähkösavukkeet. Niiden käyttö on kielletty savuttomuussuunnitelmassa, mutta ohjeistusta tästä ei ole vielä työpaikoille ehditty antaa.
Esimerkki nuorille
Myös kisan kolmonen, Osuuskauppa Varuboden-Osla Handelslag, on ollut savuton vuodesta 2011. Sen kaikki toimipaikat ovat savuttomia. Tupakoinnin lopettajille on kustannettu tupakasta luopumista auttavia nikotiinituotteita.
Kuluva vuosi on omistettu työhyvinvoinnin edistämiseen ja savuttomuus on osa tätä teemaa. Henkilöstöpäällikkö Paula Pajusen mukaan savuttomuudella halutaan tukea työntekijöiden hyvinvointia ja työssä jaksamista sekä antaa hyvä esimerkki nuorille, joita yritys työllistää joka vuosi runsaasti.
Kilpailun tuomari Riikka Venäläinen korostaa, että työnantajan kannattaa tarjota tukea ja kannustusta tupakoinnin lopettamiseen, vaikka ratkaisu tupakoimattomuudesta on viime kädessä aina jokaisen henkilökohtainen.
– Tupakan terveyshaitat ovat ilmiselvät, ja työnantajan näkökulmasta on tärkeää, että työntekijät voivat hyvin. Näillä voittajatyöpaikoilla tämä on ymmärretty hienosti, Venäläinen huomauttaa.
Paras Savuton Työpaikka 2015 –kilpailuun ilmoittautui monenlaisia yrityksiä, järjestöjä ja julkisen sektorin työpaikkoja eri puolilta Suomea. Henkilökunnan määrä vaihteli muutaman työntekijän parturi-kampaamosta 3000 henkeä työllistävään Seinäjoen kaupunkiin. Yhteensä työntekijöitä oli mukana 7000. Vuosittain järjestettävää kilpailua hallinnoi Savuton Suomi 2040 –hanke. Palkitut valitaan työpaikkojen hakemuksissaan antamien tietojen perusteella.