Verkoston historia

Savuton Suomi -hanke sai alkunsa silloisen eduskunnan puhemies Paavo Lipposen vuonna 2006 Lahden Tupakka ja terveys -päivillä esittämästä visiosta. Lipponen korosti puheessaan, että Suomessa tupakoinnin vähentämispolitiikasta olisi aika jo siirtyä tupakoinnin lopettamispolitiikkaan. Hän perusteli aloitetta sillä, että tupakointi on suurin yksittäinen ehkäistävissä oleva terveysriski ja ennenaikaisen kuoleman aiheuttaja. Hänen mukaansa Suomi voisi olla savuton vuonna 2040.

Joukko terveysalan vaikuttajia lähti viemään visiota eteenpäin ja Savuton Suomi 2040 -verkosto aloitti työnsä vuonna 2008.  Aluksi tavoitteeksi asetettiin vuosi 2040, jolloin tupakoivien osuus aikuisväestöstä olisi korkeintaan 2 prosenttia.

Sittemmin kansallisista asiantuntijoista koostuva työryhmä totesi, että tavoite savuttomasta Suomesta on saavutettavissa jo vuonna 2030, jos jatketaan entisiä toimia ja kehitetään määrätietoisesti uusia. Tavoitevuosi 2030 otettiin mukaan vuonna 2016 uusittuun tupakkalakiin ja lain tavoitteeksi lisättiin tupakka- ja muiden nikotiinituotteiden käytön loppuminen. Tavoite on saavutettu, jos alle 5 prosenttia aikuisväestöstä käyttää tupakka- tai muita ei-lääkkeelisiä nikotiinituotteita vuonna 2030.

Verkoston toiminta tukee tupakkalain tavoitetta. Tupakkalain tavoitteen myötä verkoston nimi muutettiin Savuton Suomi 2030 -verkostoksi.