Raportti suosittelee: Tupakka- ja nikotiinituotteiden ikäraja 20 vuoteen
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, Kelan ja Suomen Syöpärekisterin julkaiseman Väestön terveys- ja hyvinvointikatsauksen mukaan tupakka- ja nikotiinituotteiden ostoikäraja olisi nostettava 20 ikävuoteen. Myös tuotteiden saatavuutta tulee rajoittaa esimerkiksi myyntipaikkoja vähentämällä.
Katsauksen mukaan tupakkalain tavoitetta savuttomasta ja nikotiinittomasta Suomesta ei nykykehityksellä saavuteta. Haasteena on tupakoinnin lisäksi uudet tupakka- ja nikotiinituotteet, joiden käyttö on yleistynyt ja jotka vetoavat erityisesti nuoriin.
Suomessa tarvitaankin lisätoimia sekä kansanterveyden parantamiseksi että tupakkalain tavoitteen saavuttamiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asettama tupakka- ja nikotiinipolitiikan kehittämistyöryhmä on antanut sen tueksi toimenpide-ehdotuksia. Oleellista on ehkäistä tuotteiden käytön aloittamista, ja työryhmä ehdotti ostoikärajan nostamista 20 vuoteen. Se myös suositteli nikotiinipusseille vastaavaa sääntelyä kuin nuuskalle, käytännössä myyntikieltoa.
Hallituksen uusimman lakiesitysluonnoksen mukaan nikotiinipusseja ei kuitenkaan kielletä ja niissä sallitaan tiettyjä makuaineita ja nikotiinimäärää rajoitetaan. Niiden käyttöä esiintyy jo nyt sekä nuorilla että aikuisilla, ja käyttö on joissain ryhmissä yleisempää kuin tupakointi.
Houkuttelevuutta vähennettävä, saatavuutta rajoitettava
Väestön terveys- ja hyvinvointikatsauksessa suositellaan seuraavia toimia tupakka- ja nikotiinituotteisiin liittyen:
- Suomen tulee edistää aktiivisesti EU:n tupakkatuotteita, -verotusta ja -mainontaa koskevien direktiivien sekä savuttomia ympäristöjä koskevien suositusten päivittämistä säännöllisesti ja ennakoivasti, sekä vahvistaa kansainvälisen tupakkapuitesopimuksen toimeenpanoa.
- Uusien tupakka- ja nikotiinituotteiden sääntelyä tulee tehostaa niiden houkuttelevuuden vähentämiseksi ja käytön ehkäisemiseksi eritoten nuorilla. Ikäraja on esimerkiksi nostettava 20 ikävuoteen.
- Saatavuutta tulee rajoittaa säännöllisten veronkorotusten lisäksi esimerkiksi myyntipaikkojen systemaattisella, asteittaisella vähentämisellä.
- Tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön lopettamisen tuki hyvinvointialueilla tulee järjestää sosiaali- ja terveysministeriön vieroitussuosituksen mukaan.
Lähde:
THL, Kela ja Suomen Syöpärekisteri: Ratkaisuja kestävän yhteiskunnan rakentamiseen Väestön terveys- ja hyvinvointikatsaus 2025 (pdf)