Komissio päivitti suosituksen savuttomista ympäristöistä – mukana aerosolit ja laajasti ulkotiloja

EU:n komission savuttomia ympäristöjä koskevaan suositukseen on nyt sisällytetty uusista nikotiinituotteista ilmaan leviävät aerosolit sekä merkittävä määrä ulkotiloja.

Päivitetty suositus korvaa vuonna 2009 julkaistun suosituksen. Sen tavoitteena on suojella EU:n kansalaisia nykyistä paremmin ympäristön tupakansavulta ja uusista tuotteista vapautuvilta aerosoleilta.

Komissio suosittelee, että tupakansavulta suojelemisen lisäksi jäsenvaltiot suojelevat kansalaisia myös uusista tuotteista leviäviltä aerosoleilta. Suosituksessa onkin nyt huomioitu esimerkiksi sähkösavukkeista ja kuumennettavista tupakkatuotteista ilmaan leviävät aerosolit.

Uudet tuotteet houkuttelevat nuoria

Suosituksessa tuodaan esiin huoli uusien nikotiinituotteiden markkinoiden nopeasta kasvusta sekä erityisesti nuorten kiinnostus tuotteisiin.

Uusia tuotteita – kuten sähkösavukkeita ja kuumennettavia tupakkatuotteita – markkinoidaan usein harhaanjohtavilla väitteillä turvallisuudesta ja hyödyllisyydestä tupakoinnin lopettamisessa. Niiden mahdolliset haittavaikutukset ovat kuitenkin vakavia, ne aiheuttavat nikotiiniriippuvuutta, ja käyttäjät päätyvät usein käyttämään sekä savukkeita että uusia nikotiinituotteita.

Ulkotilat laajasti huomioon

Ulkotilat eivät komission mukaan ole vielä täysin suojattuja tupakansavulta ja aerosoleilta. Tupakansavulle ja aerosoleille altistutaan merkittävästi esimerkiksi lapsille ja nuorille tarkoitetuissa ulkotiloissa. Eurobarometrissa 2023 vastaajista 42 prosenttia oli havainnut tupakointia lapsille ja nuorille tarkoitetuissa ulkotiloissa ja 49 prosenttia sähkösavukkeen käyttöä.

Päivitettyyn suositukseen on sisällytetty laaja määrä ulkotiloja – erityisesti alueita, joissa lapset oleilevat. Tällaisia ovat esimerkiksi leikkikentät, huvipuistot, eläintarhat ja ulkouima-altaat. Lisäksi suosituksessa ovat mukana osittain ulkotiloissa olevat alueet, kuten ruuan tai juoman tarjoilualueet, julkisen liikenteen pysäkit ja lentokentät sekä työhön, terveydenhuoltoon ja koulutukseen liittyvät ulkoalueet, kuten sairaaloiden tai koulujen ulkotilat.

Lähteet
European Commission (17.9.2024): Council recommendation on Smoke- and Aerosol-Free Environments replacing Council Recommendation 2009/C 296/02 (pdf)
European Commission (17.9.2024): Commission recommends stronger measures on smoke-free environments to better protect public health