Amin Asikainen lopetti tupakoinnin yli 30 vuotta sitten eikä ole katunut päätöstään
Amin Asikainen punnitsi nuorempana sitä, kumpi on tärkeämpää: tupakka huulessa vai kestävyys kehässä. Nyrkkeilyn Euroopan mestaruuden voittaminen vahvistaa sen, että tupakoinnin lopettaminen oli kannattava päätös.
Tupakointi yleistyi 1900-luvulla ja sen leviämistä on kuvattu yhdeksi dramaattisimmaksi päihde-epidemiaksi. Vaikka tupakointiin onkin liitetty mm. mielikuvia keskinäisestä yhdessäolosta ja leppoisuudesta sekä välineestä rentoutua ja lieventää stressiä, ei polttamisesta löydy oikeita terveyshyötyjä. Tupakkatuotteet heikentävät mm. fyysistä kuntoa rasittamalla keuhkoja, nostamalla verenpainetta, häiritsemällä hapen kulkua, rasittamalla sydäntä ja ahtauttamalla verisuonia.
”Olin 12-vuotias, kun aloitin tupakanpolton”, entinen ammattilaisnyrkkeilijä, nykyinen nyrkkeilyn valmentaja ja kommentaattori Amin Asikainen kertoo. ”Silloin 80-luvulla se oli muka vielä coolia, ajella mopolla ja hengailla kahvilla huoltoasemalla sekä polttaa tupakkaa.”
Näytä esimerkkiä: älä polta
Suomessa 10,6 % yli 20-vuotiaista polttaa tupakkaa päivittäin, 14–18 vuotiaista nuorista 7 %. Tupakointi on vähentynyt niin nuorten kuin aikuistenkin keskuudessa verrattuna aikaisempiin vuosiin. Ensimmäiset tupakkakokeilut aloitetaan usein 13–15-vuotiaina. Vanhempien ja esikuvien malli muokkaavat usein tupakointiin liittyviä asenteita. Siksi mm. nuorten kanssa työskentelevien tulisikin näyttää esimerkkiä olemalla käyttämättä nikotiinituotteita.
”Kun itselläni on lapsia, olen kiinnittänyt entistä enemmän huomiota omaan terveyteeni sekä näyttämään esimerkkiä”, Asikainen toteaa. ”Panostamme paljon perheessämme urheiluun ja muutenkin terveellisiin elämäntapoihin. Ne on hyvä opetella jo pienestä pitäen niin, että omasta hyvinvoinnista pitää huolta automaattisesti myös aikuisiällä.”
35 vuotta tupakoinnin terveysvaikutuksia tutkineena lääkärinä Kari Reijulan mielestä Asikaisen päätös lopettaa tupakointi oli viisas teko, jopa hyvää henkivakuutusta varmempi.
”Nikotiiniriippuvuus on sairaus ja siitä parantuminen ei ole helppoa. Nikotiini aiheuttaa vahvan riippuvuuden ja elämässä tulee heikkoja hetkiä, jolloin tupakka on kiva kaveri elämän räntäsateissa. Olen kuitenkin pitänyt liian monta kertaa keuhkosairaita potilaitani kädestä elämän viimeisillä metreillä. Liian monta kertaa olen kuullut sanottavan, että ei olisi pitänyt edes aloittaa tai olisinpa edes osannut lopettaa ajoissa”, Reijula toteaa.
”Uskon kuitenkin, että Suomi voi vielä olla kokonaan savuton. Meidän aikuisten on vain pyristeltävä eroon tupakoinnista ja samalla näyttää esimerkkiä nuoremmille sukupolville. Keuhkoja ei ole tehty hengittämään savua ja höyryä tai riippuvuutta aiheuttavaa myrkkyä, jota nikotiinikin on, vaan puhdasta ilmaa.”
Jos ei aloita, ei tarvitse lopettaa
Tupakoinnin lopettaminen on monesti hankalaa, sillä tupakan sisältämä nikotiini aiheuttaa jo lyhyen käytön jälkeen vahvan riippuvuuden. Polttamisesta tulee myös monelle tapa, josta ei haluta luopua. Lopettaminen on kuitenkin hyvä päätös, josta kannattaa pitää kiinni.
Reijulan mukaan lääkäriin hakeutuminen on tupakoitsijan elämän tärkein käynti. ”Palkitsevinta lääkärinä on ollut se, että potilas tulee vastaanotolle ja päättää hakea apua. Lopettaminen ei ole helppoa ja ihminen tarvitsee sille syyn. Urheilijalle syy voi olla se, että haluaa menestyä urallaan. Vanhemmille syy voi olla omat lapset. Se, että äitinä tai isänä pysyy terveenä mahdollisimman pitkään. Oli syy mikä tahansa, on tärkeää, että yrittää eikä lannistu, vaikka välillä tulisikin takapakkia. Hyvin alkanut tupakoinnin lopetus päättyy toisinaan kavereiden yllytykseen vaikkapa saunaillan aikana. Repsahduksia tulee. Kannattaa silti pitää mielessä, että sinä et ole heikko, vaikka sortuisitkin. Nikotiini on vain niin vahva. Älä luovuta tai anna periksi. Henkilö, joka polttaa askin savukkeita päivässä, elää keskimäärin jopa 10 vuotta vähemmän kuin henkilöt, jotka eivät polta.”
Lopettamisen jälkeen verenpaine ja syke normalisoituvat, verenkierto paranee ja hengitysvaikeudet vähenevät, unenlaatu paranee sekä hajuaisti kohenee. ”Lopettaminen ei ollut helppoa, tupakointi kuului niin olennaisesti sekä omiin tapoihin että kaveriporukkaan. Oli pakko ottaa kavereista samalla pesäeroa ja keskittyä vain urheiluun, ettei ajautuisi takaisin samoille raiteille. Lopetin kertaheitolla enkä ole päätöstä katunut”, Asikainen muistelee 14-vuotiaana tekemäänsä päätöstä. ”Eniten kadun tupakoinnissa sitä, että ikinä edes aloitin.”
© Done Digital Oy. Kaikki oikeudet pidätetään.