Paras Savuton Työpaikka 2011 -kilpailun voittajat

1. Helsingin kaupunki
2. Kuljetusliike V.J.Salonen
3. Kainuulainen työ- ja terveyskunnon toimintamalli –projekti ja
Savonia-ammattikorkeakoulu

Valtakunnallinen Paras Savuton Työpaikka –kilpailu järjestettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa

Savuton Suomi 2040 –hankkeen ohjausryhmästä koottu palkintoraati nosti Helsingin kaupungin kilpailun voittajaksi, toiseksi tuli Tamperelainen Kuljetusliike V.J.Salonen ja kolmannen sijan jakoivat Kainuulainen työ- ja terveyskunnon toimintamalli –projekti ja Savonia-ammattikorkeakoulu Savosta.

Kilpailuun ilmoittautui 32 työyhteisöä. Joukossa oli hyvin erilaisia ja erikokoisia yrityksiä sekä julkisen sektorin ja järjestökentän edustajia. – Voittajien valinta oli sangen vaikea tehtävä, kaikki ovat voittaja-ainesta. Olen iloinen siitä, kuinka hyvin eri organisaatiot ovat sisäistäneet savuttomuuden merkityksen ja lähteneet soveltamaan savuttoman työpaikan mallia omista lähtökohdistaan. Moni organisaatio on mieltänyt toimintansa laaja-alaisen vaikutuksen myös ulospäin, kuten lapsiin ja nuoriin, asiakkaisiin, potilaisiin ja lähiympäristöön, sanoo Savuton Suomi 2040 –seminaarissa Helsingissä palkinnot jakanut professori Esa Saarinen.

Savuttoman työpaikan taustalla valtaisasti suunnittelua ja yhteisiä ponnistuksia Professori Saarisen mukaan kaikkien palkittujen toiminta on kauaskantoista ja kannustavaa. Helsingin kaupunki on osoittanut aitoa ja kannustavaa sitoutumista väestön terveellisten elintapojen tukemiseen. Pääkaupunki Suomen suurimpana kuntatyönantajana on myös ollut suunnannäyttäjä muiden kuntien savuttomuuden kehittymisessä.

Kuljetusliike V.J.Salonen on aidosti sisäistänyt kilpailun perusajatuksen ja ihailtavasti mieltänyt toimintansa laaja-alaisen vaikutuksen lasten ja nuorten terveyteen. Yritys oivaltaa täydellisesti mallivaikuttamisen merkityksen. Kunnioitettavan esimerkillisyyden uskotaan kannustavan muitakin yrityksiä aikuisten vastuun kantamiseen lasten ja nuorten elinpiirissä.

Kainuulainen työ- ja terveyskunnon toimintamalli –projekti kohdistuu työttömiin, joiden tupakoinnin lopettamisella on suurin merkitys koko kainuulaisten tupakoinnin kannalta. Hankkeessa otetaan kokonaisvaltaisesti huomioon asiakkaiden elämäntilanne ja pyritään kannustavasti tukemaan tupakoimattomuutta. Savonia-ammattikorkeakoulussa savuttomuus on arvostettavalla tavalla mielletty olennaiseksi osaksi niin tulevien eri alojen ammattilaisten kuin oppilaitoksen henkilökunnankin terveyttä. Toimipaikat ovat Kuopiossa, Iisalmessa ja Varkaudessa ja koulutusaloja on seitsemän.

Pohjoisimmat osanottajat Kellosta ja Kiimingistä
Osanottajia oli tasaisesti ympäri Etelä- ja Keski-Suomea. Helsingistä, Lahdesta, Tampereelta, Kuopiosta ja Kajaanista oli useampi osallistuja. Pienillä paikkakunnilla sijaitsevista kilpailijoista mainittakoon Siuntion terveyskeskuksen vastaanotto ja Mustasaaressa sijaitseva Korsholman apteekki. Kellon S-Market ja Kiimingin Fysioterapia olivat pohjoisimmat tahot. Henkilökunnan määrä vaihteli kahden ja 40 000:n välillä.

– Savuttomuudella on suuri yhteiskunnallinen merkitys. Työntekijöiden terveys ja hyvinvointi kasvavat ja sen myötä työssä jaksaminen ja tuottavuus lisääntyvät, pohti professori Saarinen. Nykypäivän trendi näyttää siltä, että työpaikoilla suositaan savuttomuuden myötä myös muita hyvinvointia lisääviä mahdollisuuksia ja kannustetaan työntekijöitä liikkumaan ja pitämään itsestään huolta. Paljon on muuttunut aika siitä, kun 90-luvun alussa vielä tupakoitiin työhuoneissa. Työnantajat ovat oivaltaneet henkilöstön terveyden ja hyvinvoinnin merkityksen. Kosteiden lounaiden ja sikarikerhojen sijasta käydään nyt pelikentällä ja arvostetaan puhdasta ilmaa.